Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Kuburović: Utvrditi da li je bilo zloupotrebe

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je povodom slučaja 400.000 ličnih podataka građana, koji su se našli na javnom serveru, da veruje da će nadležni organi utvrditi da li je bilo zloupotrebe prilikom prikupljanja podataka, kao i da će, ako smatraju da postoji bilo kakva zloupotreba, postupiti u skladu sa svojim ovlašćenjima.

“Što se tiče Ministarstva pravde, svakako da ne može da učestvuje u konkretnom postupku i da utvrđuje da li je bilo povrede ili ne. Mi smo nadležni da donosimo zakone o zaštiti tajnih podataka. U toku je izrada novog zakona koji bi trebalo da stupi na snagu od 2018. godine”, rekla je ona.

Ministarka je izjavila da taj zakon nije donet ranije, jer se čekalo donošenje nove direktive u EU, koja, takođe, počinje da se primenjuje od 2018. godine. Ona je  dodala i da Radna grupa na Zakonu “vredno radi” i da se od januara sastaje gotovo sedmično i da očekuje da će uskoro nacrt Zakon o tajnosti podataka biti u javnoj raspravi. Podsetimo, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti donet 2008. godine i da je taj akt, iako dobra poruka, bio nekonzistentan, nedorečen i kontradiktoran. Javna rasprava o modelu novog zakona otvorena je do 15. aprila, pa će SHARE Fondacija 11. aprila u Ustanovi kulture “Parobrod” organizovati radionicu o “prednostima i manama” predloženog rešenja.