Miloš Janković / Foto: FoNet, Zoran Mrđa;

Zaštitnik građana: Izostali rezultati zakona o ozakonjenju

Zaštitnik građana ocenio je da su izostali željeni rezultati primene Zakona o ozakonjenju nelegalno izgrađenih objekata, koji je usvojen pre godinu dana.

“Postupak ozakonjenja objekata koji je imao za cilj uvođenje bespravnih objekata u legalne tokove i sprečavanje dalje bespravne gradnje od početka se odvijao na štetu građana, javnog interesa i budžeta Srbije”, navodi se u saopštenju Miloša Jankovića, vršioca dužnosti zaštitnika građana. Kako je istaknuto, Ministarstvo građevinarstva nije blagovremeno obezbedilo neophodne kadrovske, finansijske i tehničke uslove kako bi lokalne samouprave okončale evidentiranje objekata u zakonskom roku.

Dodaje se da je i objavljivanje satelitskog snimka teritorije Srbije za 2015. godinu, koji opredeljuje da li objekat može biti predmet ozakonjenja kasnilo osam meseci od propisanog roka. “Na objavljenom satelitskom snimku, suprotno zakonu, vidljivi su objekti koji su građeni i tokom 2016. godine, čime su stvoreni uslovi za nezakonito ozakonjenje objekata građenih nakon stupanja tog zakona na snagu”, naveo je zaštitnik građana. On je podsetio da je o uočenim nedostacima i obavezi njihovog otklanjanja u decembru 2016. upućena preporuka o koju su se oglušili i Ministarstvo i pojedine lokalne samouprave.