Dejvid Mekalister / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Mekalister: Rusija svesno destabilizuje Srbiju

Predsedavajući spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister kazao je da Rusija u Srbiji svesno sprovodi politiku destabilizacije, što zahteva vidljiviji angažman EU u regionu.

“Balkan je krajnje zapaljiv region, gde zbog neodgovornih poteza u najkraće vreme mogu da ožive stari sukobi za koje se verovalo da su prevaziđeni”, izjavio je Mekalister, koji je i izvestilac EP za Srbiju. On je za nemački “Velt” naveo da EU nastoji svim snagama da se tome suprotstavi, ali da u zemljama Balkana raste nestrpljenje. U procesu približavanja Srbije EU, prema rečima Mekalistera, uprkos određenom pozitivnom razvoju, postoje i problemi: “Moskva pokušava snažno da utiče na medije, delove politike i civilno društvo u Srbiji. Rusija u Srbiji sledi svesnu politiku destabilizacije. To pruža povod za ozbiljnu zabrinutost”.

Mekalister je ponovio da je EU sa 1,5 milijardi evra pružila ubedljivo najveću pomoć reformskim i ekonomskim projektima u Srbiji, ali da se istovremeno u srpskom društvu Rusija doživljava kao najveća podrška. “Za EU to može da znači samo da naš angažman, uz pomoć srpske politike i civilnog društva, treba da postane još vidljiviji”, rekao je Mekalister. On je dodao da EU sada želi da unese svež vetar u pregovore o pristupu zemalja Zapadnog Balkana, što treba da ulije novu nadu, i to ne samo Srbiji, već i Albaniji.