Mark Rute / Foto: FoNet/AP

Poraz desničara u Holandiji

Liberalna Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD) premijera Marka Rutea na parlamentarnim izborima u Holandiji osvojila je 33 mesta od 150 u donjem domu parlamenta.

Nakon pobede nad svojim rivalom, liderom krajnje desnice Gertom Vildersom, Rute je kazao da je to trijumf nad “populizmom lošeg kova”. Ipak, VVD je izgubila osam mesta u odnosu na prethodne izbore 2012. godine, dok je Vildersova stranka, sa osvojenih 20 mesta, dobila pet poslanika više nego pre pet godina. Izlaznost je bila rekordna, 79 odsto, dok je na prethodnim izborima 2010. i 2012. izlaznost bila 74,6, odnosno 75,3 odsto. Inače, rezultati sa su se brojali ručno iz straha od sajber napada.

Ovakvi rezultati su olakšanje za Evropu, pa je šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero čestitao “Holanđanima što su poništili rast ekstremne desnice”, a predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozdravio je “glasanje za Evropu, protiv ekstremista”.  Nemačka kancelarka Angela Merkel telefonom je čestitala Ruteu:”Radujem se nastavku dobre saradnje kao prijatelji, susedi i Evropljani.”