Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Vlada Kosova donela odluku o prisvajanju imovine SFRJ

Vlada Kosova donela je odluku da se sva nepokretna imovina na Kosovu registrovana na ime SFRJ, Srbije i Autonomne Pokrajine Kosovo, registruje na ime Republike Kosovo kao vlasnika te imovine.

Tu pripada imovina državne i vojne administracije, kao i bivših društveno političkih organizacija, rečeno je agenciji Beta u Vladi Kosova. U odluci u koju je Beta imala uvid, kosovska katastarska agencija obavezuje se da odmah na ime Kosova prebaci svu nepokretnu imovinu. Odluku je potpisao premijer Kosova Isa Mustafa, čime je ona i stupila na snagu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kazao je da će predložiti da Vlada Srbije na prvoj sledećoj sednici poništi odluku prištinskih vlasti, kako bi se sprečilo nastupanje “pravnih i svi drugih štetnih posledica po ljude i imovinu na Kosovu”. S druge strane, kosovska ministarka pravde Durata Hodža za RSE izjavila je da “da na Kosovu odlučuje Vlada Kosova na osnovu svojih zakona, a o imovini se ne može pregovarati sa Srbijom u Briselu”. Kandidat za predsednika Srbije Saša Janković izjavio je da “potpuno očigledno da je Vučić predizborni sastanak s nasmejanom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel platio državnom imovinom i još jednim priznanjem nezavisnosti Kosova”, dok je drugi kandidat Vuk Jeremić istakao da je “Priština zvanično prisvojila imovinu Srbije na teritoriji KiM”, a da Vučić to “nije smeo da pomene” kancelarki Merkel.