Dragomir Milojević / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

“Sudije, progovorite o političkim pritiscima!”

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević pozvao je juče sudije koje u anonimnim anketama navode da trpe politički pritisak da to javno kažu, istakavši da će u suprotnom taj problem ostati da “visi svima nad glavom”.

On je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen izveštaj Društva sudija Srbije, rekao i da mu se niko od sudija nije žalio da je bio izložen političkom pritisku prilikom donošenja odluka. Milojević je napomenuo da je svaki sudija u sistemu sudstva “sam za sebe” i da će odluka o tome da li javno reći da trpi politički pritisak zavisiti i od njegove hrabrosti, a istovremeno je pozvao sudije da obaveste direktno medije o političkim pritiscima. Predsednik najviše sudske instance rekao je i da bi voleo da sudija koji je osetio politički pritisak to i kaže “jasno i glasno  – taj i taj mi je to i to rekao”, jer će, u suprotnom, problem s političkim pritiskom na sudije “večito će nam statajati nad glavom”.

Rečeno je i da podatak da je 44 odsto sudija bilo izloženo pritisku, ne znači i da je 44 odsto sudija podleglo pritisku.