Foto: FoNet/ODBRANA

Jugoimport SDPR preuzeo pančevačku “Utvu”

Državno preduzeće koje se bavi prometom naoružanja, vojne opreme i transferom tehnologije, Jugoimport-SDPR postalo je vlasnik 96 odsto kompanije “Utva” iz Pančeva.

To rešenje, kako se navodi, doneto je 28. februara na osnovu zahteva koji je pet dana ranije SDPR podneo Agenciji za privredne registre, objavio je portal Tango siks. Navodi se da je „Utva” već nekoliko godina pod delimičnom upravom Jugoimport-SDPR-a. Prethodne godine, Samostalni sindikat “Utve” proglasio je i generalni štrajk zbog kašnjenja zarada, kao i činjenice da od početka te godine nije sklopljen nijedan ugovor sa potencijalnim partnerima.  Iako je inicijativa za rešavanje statusa “Utve” i strateško partnerstvo sa SDPR-om pokrenuta pre dve godine, sve do ovog trenutka nije bilo promene statusa.

Podsetimo, u martu 2014. Siniša Mali, koji je u to vreme bio savetnik tadašnjeg vicepremijera Vučića, tvrdio je da su pri kraju pregovorima sa kompanijom “Mubadala” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.”Već smo završili dobar deo fizibiliti studije, oko fabrike za avio delove i ja očekujem da do kraja godine imamo fabriku spremnu. Oni će preuzeti fabriku Utve koja ima takođe slobodan deo zemljišta gde će moći da naprave dodatan proizvodni pogon”, rekao je tada Mali, ali od tog posla nije bilo ništa.