Foto: Pixabay.com

Holanđani danas glasaju na parlamentarnim izborima

U Holandiji se danas održavaju parlamentarni izbori koji bi mogli da pokažu da li jača talas populizma u EU uoči glasanja u dve najveće članice Unije.

U središtu pažnje je ekstremno desničarski populista, evroskeptik i protivnik islama Gert Vilders koji je dugo vodio u anketama. Ipak, i s pobedom Vildersove Partije za slobodu (PVV), male su šanse da on učestvuje u vladi pošto je neomiljen kod drugih stranaka.  PVV, prema anketama, gubi podršku u poslednje vreme, ali je i dalje je vrlo blizu liberalne Narodne partije za slobodu i demokratiju premijera Marka Rutea.Većinu od 150 poslanika teško da može da osvoji neka partija pošto ankete nijednoj stranci ne daju preko 20 odsto, pa bi vladajuću većinu moglo da čini i pet partija.

Komentatori iz inostranstva pažljivo prate holandske izbore kao mogući indikator da li se dalje šitri talas populizma na kojem su Britanci glasali za Bregzit, a Amerikanci izabrali Donalda Trampa za predsednika. Inače, u EU se ove godine održava još dvoje važnih izbora – krajem aprila prvi krug predsedničkih izbora u Francuskoj, a u septembru parlamentarni izbori u Nemačkoj.