FoNet/Medija centar

Ombudsman: Štetne priče o planovima za izazivanje haosa

Vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković apelovao je juče na sve aktere u izbornom procesu, kao i na građane, na maksimalnu odgovornost i toleranciju, poštovanje izbornih propisa kako bi prava građana u potpunosti bila ostvarena u demokratskoj atmosferi.

U saopštenju posebno je upozoreno na tvrdnje pojedinih aktera javnog i političkog života o navodnoj pripremi haosa i nemira u toku izborne noći i pozvao tužilaštvo da ispita tačnost tih tvrdnji. “Ukoliko su tvrdnje netačne, zaštitnik građana poziva nadležne da pokrenu postupak protiv onih koji su ih plasirali u javnosti i nepotrebno uznemirili građane. Takođe, ukoliko nadležni organi već imaju podatke o mogućim scenarijima prekrajanja izborne volje građana i nasilju koje će uslediti nakon objavljivanja rezultata, potrebno je utvrditi kako je došlo do ‘curenja informacija’ u medijima i sankcionisati one koji su za to odgovorni”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je “bilo kakvo izazivanje ekscesa i uznemiravanja javnosti, produbljivanje mržnje, kao i otvoreno agresivno i nasilničko ponašanje prema neistomišljenicima u toku izbornog procesa, opasno je i štetno ne samo po političke aktere, već za društvo u celini”.