FoNet-Božidar Petrović

Država preuzima kontrolu mleka

Vlada Srbije trebalo bi da uskoro donese uredbu po kojoj će umesto proizvođača kvalitet mleka kontrolisati tri referentne laboratorije na nacionalnom nivou, saznaje “Blic”.

Dakle, umesto što su do sada same mlekare kontrolisale kvalitet i higijenu, to će najverovatnije od aprila raditi državne institucije, i to sigurno u Batajnici, Novom Sadu, dok mesto treće laboratorije još nije određeno, jer se vaga između Kragujevca i Kraljeva. Cilj je da srpski mlekari imaju nezavisnu i objektivnu ocenu svojih proizvoda, koju neće raditi otkupljivači mleka, već država. Skandal koji je nastao oko bakteriološke neispravnosti u pojedinim mlekarama bio je povod za ubrzano definisanje preciznih parametara koji će određivati šta je ispravno, a šta neispravno mleko, odnosno hrana, navodi se u tekstu.

Inače, još nakon izbijanja afere “Aflatoksin” najviši funkcioneri Vlade Srbije najavljivali su otvaranje Nacionalne referentne laboratorije za ispitivanje mleka. Tadašnji ministar poljoprivede Dragan Glamočić obećao je krajem 2013. da će to biti učinjeno u prvoj polovini 2014. godine, a Snežana Bogosavljević Bošković, koja ga je nasledila na toj funkciji, nakon godinu dana tvrdila je da “u toku” opremanje laboratorije. Podsetimo, posle početnog negiranja, Ministarstvo poljoprivrede je u februaru 2013. priznalo je da u mleku koje se prodaje na našem tržištu povećana dozvoljena količina aflatoksina, a nekoliko dana kasnije Ministartsvo je taj problem “rešilo” tako što je promenilo Pravilnik o dozvoljenoj količini granici sa 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5. Razlog za povećanja aflatoksina bile su suše u jesen 2012. godine kada je utvrđeno da je nivo te štetne supstance, koji potiče od plesni, porastao u kukuruzu kojim se hrane i krave.