Photo credits - sabic

Fonet - Taj i Taj, Rodoljub Šabić

Poverenik upozorio Nacionalnu službu za zapošljavanje

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić uputio je upozorenje Nacionalnoj službi za zapošljavanje (NSZ) zbog nepreduzimanja adekvatnih mera zaštite ličnih podataka sadržanih u elektronskom Jedinstvenom informacionom sistemu (JIS) evidencije nezaposlenih lica i korišćenja novčane naknade za slučaj nezaposlenosti.

Neposredan povod bilo je obraćanje građana kojima su iz nekih advokatskih kancelarija nuđene besplatne advokatske usluge zastupanja u eventualnom procesu protiv službe zbog pogrešnog obračuna novčane naknade, a bilo je evidentno da oni koji nude te usluge raspolažu ličnim podacima iz JIS, dodaje se u saopštenju.

U postupku nadzora, pored ostalog, utvrđeno je da ne postoje potrebni “log file” na osnovu kojih bi se moglo utvrditi ko stoji iza neovlašćenog pristupa. Utvrđeno je da pristup podacima o ličnosti korisnika ima još jedan krug osoba, kao što su zaposleni u “Banci Poštanska štedionica”, koja po Ugovoru o pružanju bankarskih usluga isplaćuju novčanu naknadu, a da ugovor ne sadrži odredbe o merama zaštite podataka o ličnosti korisnika. Poverenik je, kako se navodi, podneo i krivičnu prijavu protiv NN izvršioca sa svojstvom službenog lica zaposlenog u NSZ, zbog neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka.