Državna preduzeća duguju za struju oko 200 miliona evra

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kritikovali su Srbiju, a to su saopštili i premijeru Aleksandru Vučiću, što nije ispoštovan dogovor da se u 2016. godini smanje dugovi javnih i državnih firmi za struju koji u ovom trenutku iznose 22 milijarde dinara, piše Blic.

Oni su, kako saznaje Blic, konstatovali da je umesto smanjenja došlo čak do povećanja tog duga za sedam milijardi dinara. EPS od 20 kompanija potražuje čak 22 milijarde dinara (oko 200 miliona evra). Na listi dužnika na prvom mestu je Železara Smederevo sa 4,5 milijardi, sledi RTB Bor sa 3,7 milijardi i Železnice Srbije sa 2,7 milijardi, ali one su smanjile dug za 45 miliona dinara. Među većim dužnicima je i Srpska fabrika stakla (SFS) iz Paraćina, sa 467,6 miliona dinara. Podsetimo, premijer Vučić je u julu 2015. tvrdio da neće tolerisati dugovanja SFS, koja su tada iznosila 250 miliona dinara za struju i čak 1,8 milijardi za gas.On je tada govorio o Cvetanu Vasilevu, vlasniku Staklare, tvrdeći da “neće dozvoliti da trpa pare u džepove na račun države”, dok danas ističe da “nikad nije čuo za tog gospodina”.

A ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je juče da Železnice sve račune za struju plaćaju, a da su nagomilani troškovi za prethodnih 10 godina rešeni u januaru tako što je dogovoren otpust duga sa EPS, tvrdeći da “dug ne postoji”.