Dragan Sikimić / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Direktor Agencije za borbu protiv korupcije bio donator i kandidat SNS

Novi direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić bio je jedan od donatora Srpske napredne stranke i kandidat za odbornika te partije na izborima u Zemunu 2016. godine, objavio je BIRN-ov sajt “Javno”.

Kako se ističe, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Sikimićevo ime se nalazi među onima koji su donirali 40.000 dinara SNS-u za prošlogodišnje predsedničke izbore. Istu sumu naprednjacima je dao i 2016. za lokalne izbore u Zemunu. Te godine, prema podacima iz Zbirne izborne liste, koja je objavljena u Službenom listu Grada Beograda, na listi SNS za izbore u opštini Zemun, na 17. mestu, nalazi se upravo on. Inače, BIRN je ranije objavio, da je Sikimić bio i član Radnog tela Republičke izborne komisije za opštinu Zemun – na predlog SNS. Novi direktor Agenicje naći će se sada u neobičnoj poziciji imajući u vidu da je Agencija već pokrenula postupak protiv SNS zbog sumnjivih donacija za izbore 2014, kao i da trenutno vrši proveru prošlogodišnjih donatora, na čijem spisku se nalazi i sam Sikimić. “Peščanik” je početkom prošle godine pisao da je Odbor Agencije pokušao da za direktorku Agencije izabere Ljiljanu Blagojević, gradsku pravobraniteljku i nekadašnju pomoćnicu ministra Nikole Selakovića, ali je taj izbor propao jer dva člana Odbora nisu htela da glasaju za nju zato što je priznala da je do decembra 2016. bila članica SNS-a.

I “Transparentnost Srbija” pozvala  je juče Odbor Agencije da ispita podatke o mogućoj političkoj povezanosti Sikimića i da o svojim nalazima obavesti javnost. Ova organizacija navodi da Zakon o Agenciji zabranjuje da direktor bude član političke stranke, ali ne postavlja kao prepreku drugi oblik povezanosti sa političkim subjektima. “To smatramo ozbiljnim nedostatkom. Zato smo tokom pisanja novog zakona predložili unošenje odredbe prema kojoj član Odbora i direktor Agencije ne bi smeli da budu ni kandidati političkog subjekta na izborima održanim u poslednje četiri godine, kao ni članovi izborne komisije ili biračkog odbora koji su imenovani na predlog političkog subjekta u tom periodu“, navodi “Transparentnost” i ističe da njihov predlog nije podržala radna  grupa koja je pisala novi zakon, a on se nije našao ni aktuelnom Nacrtu zakona iz oktobra 2016.