Foto: Pixabay.com

„Za nabavku escajga za rezidencije i vile 11,2 miliona dinara“

Država je za potrebe vila „Mir“ i „Bokeljka“, kao i za Klub poslanika i zgradu Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici nabavila više stotina komada escajga, stolnjaka, salveta i drugog “sitnog inventara” u vrednosti od 11,2 miliona dinara ili nešto više od 95.000 evra, objavila je juče Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Po navodima BIRN-a, ugovor o nabavci inventara potpisan je 1. jula sa firmama „Fimas“ i „Icofin“ iz Beograda, a predviđa nabavku, između ostalog, “360 plitkih i dubokih tanjira od luksuznog i skupocenog Rosental porcelana, 948 komada raznog escajga, 810 komada čaša, 646 stolnjaka, nadstolnjaka, salveta od damasta, desetine peškira, posteljina, bade mantila”. “Među sitnim inventarom našlo se i 610 kompleta porcelanskih šoljica za espreso, 880 za crnu kafu, 1.066 za kapućino, 714 za čaj, 1.143 uglavnom porcelanske činije raznih veličina, a potraživane su ženske i muške papuče ‘za bazen, saunu, tursko kupatilo – plastične, Nike ili odgovarajuće’, dekorativne korpe za peškire i prljav veš, poslužavnici, mutilice, mikseri, usisivači, pegle, aparati za vertikalno peglanje odela, ventilatori, kaloriferi, uljani radijatori, pepeljare, satovi, baterijske lampe”, piše u tekstu na sajtu Javno.rs. Navodi se i da firmama koje su pobedile na ovogodišnjem tenderu to nije prva nabavka kojom opskrbljuju Sektor za ugostiteljske usluge i Sektor za reprezentativne i rezidencijalne objekte. “Icofin je u leto 2018, kao jedini ponuđač, dobio tender vredan 24.884 evra, dok je Fimas za nabavku osnovnih sredstava i opreme za ugostiteljstvo i kuhinjske opreme za potrebe rezidencijalnih i reprezentativnih objekata dobio posao vredan blizu 60.000 evra. Na oba tendera su bili jedini ponuđači”, piše u tekstu. Dodaje se da će po planu javnih nabavki Uprave za zajedničke poslove republičkih organa za ovu godinu, za nabavku nameštaja biti izdvojeno 400.000 dinara, isto kao i za kupovinu dekorativnog materijala i ispitivanje vode u bazenima reprezentativnih objekata, dok je za suncobrane i tende predviđeno 3,8 miliona dinara. “Reprezentativne objekte ulepšaće i cveće po ceni od 2,5 miliona dinara. Ovaj tender dobilo je preduzeće Bašta green iz Beograda, a ugovor je potpisan 25. juna. Prethodno, u maju, potpisana su još dva ugovora u ukupnom iznosu od 4,5 miliona, što nam daje ukupan skor od skoro 7,2 miliona dinara koliko je od početka godine potrošeno na cveće za reprezentativne objekte”, naveo je BIRN.

Podseća se da su vile „Bokeljka“ i „Mir“, koje se nalaze u Tolstojevoj i Užičkoj ulici na Dedinju, prema uredbi Vlade Srbije iz 2018. godine, rezidencijalne zgrade koje se koriste za boravak predsednika Republike i predsednika Vlade. Vilu „Bokeljka“ predsednik Srbije Aleksandar Vučić često koristi za različite namene. Po Uredbi, ove vile se koriste za „prijem i boravak stranih predsednika država ili vlada i drugih najviših stranih gostiju Republike Srbije koje primaju predsednik Republike i predsednik Vlade“.