Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Vučić: Mislim da Srbija zna ime ubice Olivera Ivanovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da misli da srpski nadležni organi imaju ime ubice Olivera Ivanovića, a da ga albanska strana nema već samo pokušava da za to optuži Srbe.

Podsetimo, kosovski tužilac Sulj Hodža izjavio je da je za potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem izdat međunarodni nalog za hapšenje i istakao da se Radoičić sumnjiči da je pomogao i organizovao grupu za ubistvo Olivera Ivanovića, ali i da se sumnjiči za organizovani kriminal i trgovinu drogom. Vučić je kazao da Milan Radoičić “nije cvećka”, ali da on “ni na koji način nije učestvovao u ubistvu Ivanovića”. “Mi se trudimo da dođemo do materijalnih dokaza i da izađemo u javnost. To što su mislili da će neko u Beogradu to da zataškava, to neće uspeti”, rekao je Vučić, dodajući da su neki odmah za ubistvo Ivanovića optuživali srpsko državno rukovodstvo. “Ja sam rekao da ćemo gledati obe strane. Rekao sam da su krivi možda Srbi, a možda Albanci. Neki su na dan ubistva, 16. januara (2018. godine), odmah znali. Znali su, jer im je neko rekao da vode kampanju”, kazao je Vučić. On je istakao da misli da Srbija ima “kompletno sačinjenu priču o tome ko je ubica” i sa kojim je “motivima to uradio”. “Mi zbog različitih stvari, nedostataka DNK analiza i snimaka, ne možemo da posedujemo materijalne dokaze, ali ćemo nastaviti da radimo”, rekao je Vučić. On je upitao međunarodnu zajednicu zašto najvažniji snimak koji je zabeležio krivično delo nije dostavljen Srbiji, a sve pod izgovorom da “nadzor nije radio za to vreme”.

Takođe, ocenio je da je akcija uvođenja taksi na robu iz Srbije i sprečavanje isporuke robe srpskom stanovništvu Priština pokrenula sa ključnim ciljem zauzimanja severa i proterivanja Srba iz ostatka Kosova. Govoreći o situaciji na severu Kosova, Vučić je rekao da je ona složena i sve teža, da su teškoće sa snabdevanjam sve veće i da osim hrane nedostaju i lekovi i medicinski materijal. On je dodao da je ponosan na srpski narod sa Kosova koji nije želeo da kupuje robu iz kamiona koje su prištinske vlasti poslale i što su tako pokazali da su “jedinstveni u gandijevskom nenasilnom otporu”. Poručio je da neće dozvoliti da Srbi budu gladni. “Snalazićemo se kako znamo i umemo da našem narodu dopremimo hranu, vodu i lekove, to je sve što mogu da kažem, kao što smo i do sada radili – uvek ćemo to činiti. Makar ja postao ozloglašeni evropski Robin Hud, to je taj ludi Vučić što iz šume šalje hranu i vodu. Naš narod neće biti ni gladan ni žedan”, rekao je Vučić.