Vladimir Putin / Foto: FoNet, Dragan Antonić

Rusija suspendovala učešće u sporazumu INF

Ruski predsednik Vladimir Putin ratifikovao je juče zakon kojim se suspenduje učešće Rusije u sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (sporazum INF), saopštio je Kremlj.

Zakon, koji je ruski parlament izglasao 26. juna, odmah stupa na snagu. Odluku o ponovnom učešću u sporazumu može da donese samo šef države. Rusija ovim zakonom suspenduje svoje obaveze iz sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja koji su SAD i SSSR potpisali 1987. godine. Vašington je 1. februara objavio da namerava da se povuče iz sporazuma INF i da će ga napustiti za šest meseci ako Rusija u međuvremenu ne počne da poštuje svoje obaveze. Rusija negira krivicu i optužuje SAD za kršenje sporazuma.

Kako podseća “Glas Amerike”, sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa potpisan je 8. decembra 1987. godine, tokom posete sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova Vašingtonu. Sporazum je prvo obuhvatao klasu raketnog naoružanja dometa od 500 do 1.000 i od 1.000 do 5.500 kilometara, uključujući rakete R-12 i R-14, koje je SSSR 1962. godine razmestio na Kubi, što je izazvalo Karipsku krizu. U maju 1991. godine Sporazum je u potpunosti realizovan. Dokument ima neograničeni rok. Svaka od strana ima pravo da ga raskine ukoliko predstavi ubedljive dokaze o neophodnosti da istupi iz sporazuma.