Evropski parlament / Foto: Pixabay.com

Postignut dogovor o novim čelnicima Evropske unije

Čelnici 28 zemalja članica Evropske unije postigli su dogovor o novom vođstvu evropskih institucija.

Za novu predsednicu Evropske komisije predložena je Nemica Ursula fon der Lejen, za predsednika Evropskog saveta Belgijanac Šarl Mišel, za predsednicu Evropske centralne banke Francuskinja Kristin Lagard, za visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku Španac Hospe Borel, objavio je aktuelni predsednik Evropskog saveta Donald Tusk. Predloženu predsednicu Evropske komisije treba još da potvrdi Evropski parlament, koji će o tome glasati na sledećoj plenarnoj sednici od 15. do 18. jula. Ako u parlamentu ne bude prošao predlog Evropskog saveta, mogao bi da padne u vodu celi paket.

Predsednik Evropskog saveta je izabran i Šarl Mišel će preuzeti dužnost 1. decembra, a Kristin Lagard bi trebala da preuzme dužnost u novembru.

Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron osudio je u ponedeljak neuspeh vođa EU da se nagode oko novih čelnika Unije i naglasio da to “ostavlja neozbiljnu sliku o Evropi i čini je neubedljivom na svetskoj pozornici”. On se ljutito osvrnuo na “duge sastanke koji ničem ne vode, sate razglabanja” i rekao da je EU “klub 28-orice koji se sastaje, a da nikad ni o čemu ne donosi odluke”. Takođe, zamerio je i da takva zasedanja vođa EU nisu dobro pripremljena i podvukao da “sve dok ne promenimo način rukovođenja, nećemo biti uverljivi na međunarodnom planu i biće nemoguće da EU proširimo novim članicama”. “Ja ću odbiti svaki vid proširivanja pre temeljitog preuređenja delovanja naših institucija”, zaključio je Makron i predočio da EU ne može biti “klub koji se sastaje da nikad ništa ne odluči u situaciji kad je svet sve nasilniji na geopolitičkom, klimatskom planu, dok nastaju neliberalne demokratije”.