Milan Radoičić / Foto: N1

Kosovski tužilac: Izdat međunarodni nalog za hapšenje Milana Radoičića

Za potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem izdat je međunarodni nalog za hapšenje, kazao je za “Insajder” kosovski tužilac Sulj Hodža.

On je naveo da se Radoičić sumnjiči da je pomogao i organizovao grupu za ubistvo Olivera Ivanovića, ali i za organizovani kriminal i trgovinu drogom. Hodža je istakao da je raspisana interna potrenica za Zvonkom Veselinovićem, biznismenom sa severa Kosova, ali da se on ne sumnjiči za ubistvo Ivanovića, već neke druge osobe, kao i za organizovani kriminal. Kosovski tužilac je ranije izjavio za “Insajder” da je, osim što se sumnjiči da je umešan u ubistvo Ivanovića, protiv Radoičića podneta krivična prijava i za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima. “Dobio sam dopunsku krivičnu prijavu protiv Radoičića. Prilikom pretresa njegovog stana pronađeno je 75 grama kokaina“, rekao je Hodža. Radoičićev advokat Živojin Jokanović takođe je ranije izjavio za “Insajder” da je kosovskom tužilaštvu podneo zahtev da Radoičić bude saslušan u Beogradu. Međutim, Hodža je naveo da on može da bude saslušan samo na teritoriji Kosova. Osim Radoičića, za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića sumnjiče se još policajci Dragiša Marković i Nedeljko Spasojević, kao i Marko Rošić, čiji je broj registarskih tablica pronađen na cedulji u džepu ubijenog Ivanovića. Kako je ranije izjavio Hodža, sumnja se da je u ubistvo umešana i sekretarica Ivanovića – Silvana Arsović.

A Srpska lista je juče saopštila da rаspisivаnjem poternice za Rаdoičićem Priština imа za cilj da zastrаši sve slobodomisleće Srbe i da pokušаva dа skrene pаžnju sopstvene jаvnosti sа više od 30 sаslušаnih pripаdnikа OVK pred Specijаlnim sudom, povodom zločinа nаd srpskim i neаlbаnskim stаnovništvom. Kako se navodi u saopštenju, Srpska lista je podsetila dа Prištinа nije člаn Interpolа, te da nije u mogućnosti dа rаspiše međunаrodne poternice, već to morа dа učini UNMIK, koji, sа druge strаne, zа tаkаv аkt zаhtevа postojаnje dokаzа. “Zаto nаjаve o rаspisivаnju poternicа nemаju prаvni znаčаj već predstаvljаju politički nаpаd nа potpredsednikа Srpske liste Milаnа Rаdoičićа, koji nаstаvljа dа se bаvi politikom kojа imа zа cilj zаštitu srpskog nаrodа i njegovog prаvа nа slobodu, mir i rаzvoj nа prostoru Kosovа i Metohije”, navodi se u saopštenju. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je da je nalog za hapšenje Radoičića i optužnica protiv bivšeg kosovskog ministra Ivana Todosijevića, poruka Srbima da je njihov otpor beznadežan i da “samovolji Prištine” ne mogu izmaći čak ni lokalni srpski politički lideri.