Foto: FoNet/Xinhua

Tramp “pripretio” Putinu: Ne mešajte se u izbore

Predsednici SAD i Ruske Federacije, Donald Tramp i Vladimir Putin, sastali su se u Japanu, na marginama sastanka Grupe 20, a taj susret obeležila je i poruka američkog predsednika.

Naime, Trampa su novinari pitali da li bi upozorio ruskog predsednika da se ne meša u izbore u SAD koji će se održati 2020. godine, aludirajući na sumnje u umešanost Rusije u prethodne (na kojima je on pobedio), a povodom čega je vođena i istraga. Uperivši kažiprst prema Putinu, Tramp mu je rekao: “Ne mešajte se u izbore”. A zatim se nasmejao. Nakon što je čuo prevod, i Putina je ova šala nasmejala. Tramp je kasnije izjavio da je to bio “veoma dobar sastanak”, koji je trajao sat i 20 minuta, a iz Kremlja je saopšteno da su razgovarali o situaciji u Iranu, Siriji, Ukrajini i Venecueli. Vođa demokrata u američkom Senatu Čak Šumer rekao je da se Trampova “šala” u stvari odnosi na SAD, a da je “Putin jedini koji se smeje”. “Predsednik Tramp u osnovi daje Putinu zeleno svetlo za mešanje (na američkim izborima) 2020. godine”, objavio je Šumer.

Podsetimo, u SAD vođena je 22 meseca istraga o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore 2016. Specijalni istražitelj Robert Muler izveštaj je završio u martu, ali istraga nije došla do čvrstih dokaza kad su u pitanju ovi navodi. Muler je u svom izveštaju o istrazi, na više od 400 strana, izneo da je postojalo više kontakata ljudi iz Trampovog izbornog štaba s Rusijom, ali je zaključio da “nema dovoljno dokaza” o bilo kakvom dogovoru. Predsednik SAD Donald Tramp pokušao je to da predstavi kao svoju političku pobedu, ocenjujući da je sve “podvala” i da je Mulerova istraga “politički motivisana”. Specijalni tužilac je krajem maja rekao da istraga nije skinula svu sumnju s Trampa, ali da samo Kongres ima ovlašćenje da sudi predsedniku države. Muler će, inače, javno svedočiti pred Kongresom 17. jula, objavili su kongresmeni iz redova Demokratske partije. “Rusija je napala našu demokratiju da bi pomogla Trampu da pobedi. Tramp je rado primio tu pomoć i iskoristio je. Kako je Muler rekao, to treba da brine sve Amerikance. A sada će svi Amerikanci moći da čuju samog Mulera”, naveo je predsedavajući komiteta za obaveštajne poslove Adam Šif. Iako je tačno da Muler nije optužio Trampov izborni štab da je bio u dosluhu s Rusijom, u izveštaju se navodi da je predsednik SAD pokušavao da preuzme kontrolu nad istragom mešanja Rusije, kao i da izdejstvuje Mulerovu smenu da bi ga sprečio da istražuje da li je šef Bele kuće ometao pravdu. Muler je naveo više slučajeva u kojima je Tramp naređivao ljudima oko sebe da pokušaju da ograniče ili zaustave istragu ruskog mešanja posle Mulerovog imenovanja u maju 2017. godine.

A bivši američki predsednik Džimi Karter (94) juče je ocenio da je Tramp izabran zbog ruskog mešanja u izbore. Karter smatra da bi puna istraga o ruskoj umešanosti u izbore za Belu kuću pokazala “da Tramp, ustvari, nije pobedio na izborima 2016. godine”. On veruje da je Tramp izgubio izbore i da je postao predsednik “samo zato što su se Rusi umešali u njegovu korist”.