/Foto: FoNet/Vlada Srbije, S. Miljević

Aerodrom “Morava” kod Kraljeva otvoren za civilni saobraćaj

Aerodrom „Morava“ u Lađevcima kod Kraljeva otvoren je juče za civilni saobraćaj i to je sada, pored aerodroma u Beogradu i Nišu, treći međunarodni aerodrom u Srbiji.

Kako su ranije izjavili zvaničnici, rekonstrukcija je koštala oko 8,5 miliona evra, a aerodrom će biti spreman za letove aviona tipa ATR i Boing 737. Pista je produžena za 65 metara, celokupna površina asfaltirana, kao i rulne staze koje vode do platforme. Ističe se da na aerodromu ima 37 zaposlenih, uglavnom iz Kraljeva i Čačka, da su obučeni u Nišu, ali im predstoji dodatna obuka kako bi dobili zvanične sertifikate. Dok ih ne dobiju, imaće ispomoć osoblja niškog aerodroma. Aerodrom će, kako je čranije najavljeno iz resornog ministarstva, biti mešovitog civilno-vojnog tipa, jer će 98. vazduhoplovna brigada Vojske Srbije nastaviti da ga koristi. Ideja o adaptaciji aerodroma „Morava“ prvi put je pomenuta 2006. godine, glavni terminal je izgrađen 2011. godine, a rekonstruisan 2016. godine. Krajem 2017. godine moglo se čuti da će prvi letovi sa aerodroma biti uspostavljeni 2018, ali se tada čekala druga faza rekonstrukcije. Inače, na Lađevce je oktobra 2011. godine sleteo prvi putnički avion tipa ATR u kome se nalazio tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, dok je Dragan Šutanovac, koji je tada obavljao funkciju ministra odbrane, izjavio da će „Morava“ biti spremna za redovan putnički saobraćaj od proleća 2012. godine. Jučerašnjem otvaranju aerodroma prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Ana Brnabić, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik

Inače, u aprilu prošle godine gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, u vreme kada su u Nišu organizovani protesti zbog prenosa vlasništva nad aerodromom “Konstantin Veliki” sa grada Niša na državu, istakao je da aerodromom “Morava” treba da upravlja država. “Pozivam predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da dođu u Kraljevo i kažu nam šta treba da uradimo kako bi aerodrom ‘Morava’ u Lađevcima konačno proradio. Grad Kraljevo će dati sve što može iz budžeta i ako treba i zadužiti se, samo da aerodrom proradi. A onda ćemo sve ono što smo uložili dati državi, jer ona treba da upravlja ovim aerodromom”, rekao je Terzić.

Podsetimo, Istinomer je u više navrata pisao o najavama da će aerodrom u Lađevcima postati vojno-civilni. To je bila tema predizbornih obećanja i prethodne i aktuelne vlasti. Počelo je obećanjem Velimira Ilića da će građani sa aerodroma kod Kraljeva ‪‪moći da lete od jeseni 2006. Mlađan Dinkić i Dragan Šutanovac su, zatim, obećavali prve letove do polovine 2011, a za kraj 2012. najavljivana je linija Kraljevo-Istanbul “zbog velikog interesovanja putnika”. I Aleksandar Vučić je 2012. govorio da će civilni letovi krenuti u “najskorije vreme”, a 2015. kazao je da će se to desiti – u najskorijem roku.