Istanbul / Foto: Pixabay.com

Imamoglu zvanično preuzeo funkciju gradonačelnika Istanbula

Turski političar Ekrem Imamoglu i zvanično je preuzeo funkciju gradonačelnika Istanbula, navodeći da je njegova pobeda na ponovljenim gradskim izborima korak ka popravljanju ugroženje turske demokratije, prenosi AP.

Pred više hiljada pristalica opozicione Republikanske narodne stranke Imamoglu je ponovo došao u gradsku skupštinu da preuzme funkciju gradonačelnika, pošto je morao da je se odrekne kada su poništeni izbori održani 31. marta. “Građani Istanbula su potvrdili svoju privrženost Republici i demokratiji. To je pokazalo svetu da Turska nije obična zemlja Bliskog istoka. Vera u demokratiju teče duboko venama Turske”, poručio je Imamoglu okupljenima.

Inače, Imamoglu je pobedio na izborima za gradonačelnika Istanbula na izborima održanim 31. marta, ali je Državna izborna komisija presudila u korist partije predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i poništila izbore, nakon što je Imamoglu bio gradonačelnik 18 dana. On je na ponovljenim izborima dobio podršku 54,21 odsto birača, a imao je 806.000 glasova više od protivkandidata Binalija Jildirima.