Foto: FoNet/Xinhua

Tramp: Iran da ne napada američke ciljeve, inače će naići na ogromnu silu

Predsednik SAD Donald Tramp upozorio je Iran da ne napada američke ciljeve, poručivši da će se Teheran suočiti sa zastrašujućim odgovorom ukoliko to učini.

Naveo je da će se na svaki eventualni napad Teherana na “bilo šta američko” odgovoriti velikom i nadmoćnom silom, dodajući da će u nekim slučajevima “nadmoć značiti uništenje”. Najnovije upozorenje usledilo je nakon što je Iran prošle nedelje oborio američki vojni dron. Tenzije između Irana i SAD u porastu su od prošle godine i američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Odnosi su dodatno zategnuti nakon što je zvanični Vašington nedavno na listu terorističkih grupa uvrstio iranske oružane snage, odnosno Revolucionarnu gardu. SAD je pojačala vojno prisustvo na Bliskom istoku, a pre dve nedelje iz Pentagona su najavili slanje dodatnih hiljadu vojnika u tu regiju, zbog pretnji iz Irana.

A iranski predsednik Hasan Rohani nazvao je “nečuvenim i idiotskim” nove američke sankcije usmerene i na iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hameneija. On je u direktnom televizijskom obraćanju kazao da je ta odluka i pokazatelj “neuspeha” Bele kuće koja, kako je naveo, “pati od mentalne retardacije”. Sankcije su “nečuvene i idiotske”, posebno zbog toga što verski vođa (80) nema nameru da putuje u SAD, rekao je iranski predsednik. Rohani je takođe kritikovao američke zvaničnike zbog toga što žele sankcije da uvedu i za iranskog ministra spoljnih poslova Mohameda Džavada Zarifa. Iranske vlasti su ranije saopštile da su SAD uvođenjem novih sankcija najvišim iranskim zvaničnicima odlučile da “za stalno” zatvore diplomatski put između Vašingtona i Teherana.