Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Biber: Promena granica nije rešenje kosovskog problema

Promena granica, kao rešenje problema Beograda i Prištine, niti je realna, niti poželjna, smatraju profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber i profesor Nikolaos Cifakis sa Univerziteta Peloponeza i upozoravaju da bi taj scenario doveo do novih problema, ne samo na Kosovu, već i u Bosni i Hercegovini.

“EU je izgubila kontrolu nad procesom. Potreban je novi pristup i nova ideja kako voditi dijalog do kraja, jer sadašnji pristup nije uspeo”, rekao je Biber i dodao da je izlaz u jačanju evropske perspektive.

Prema njegovim rečima, sastanci u Briselu svakih par meseci ne vode rezultatu i potrebna je ozbiljna konferencija i jasna evropska perspektiva, što se očekuje kada bude formirana nova Evropska komisija. “Čak i da Srbija i Kosovo normalizuju odnose danas, to ne znači da mogu da postanu članice EU, zato što ima drugih problema poput vladavina prava ili stanja demokratije”, izjavio je Biber.

Gost iz Grčke, Nikolaos Cifakis, smatra da je rešenje kosovskog problema u sporazumu koji će Srbima garantovati mnogo više prava i maksimalnu zaštitu njihovog identiteta, spomenika i verskih objekata, a Beogradu i Prišitni evropsku perspektivu.

Profesor Biber ističe da se u rešavanje problema, pored EU, moraju uključiti velike sile. “Teško je stići do rezultata samo uz pomoć EU. U proces moraju biti uključene zemlje članice EU i SAD neformalno, jer bi formalno i druge zemlje tražile mesto za stolom, poput Rusije”, izjavio je Biber.