Palmer i Vučić / Foto: FoNet, Aleksandar Barda

Palmer: SAD podržavaju dijalog, Priština da ukine takse

SAD nastavljaju da podržavaju dijalog koji vodi Evropska unija između Beograda i Prištine, izjavio je pomoćnik zamenika američkog državnog sekretara Metju Palmer, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

“Vidimo da su takse prepreka tome, želimo da vidimo da se one ukinu i da se na taj način obe strane vrate za pregovarački sto”, rekao je Palmer govoreći o taksama od sto odsto na robu iz Srbije i BiH, koje je Vlada Kosova uvela decembra prošle godine. Upitan šta očekuje od sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Parizu, zakazanog za 1. i 2. jul, koji bi trebalo da bude održan u organizaciji Nemačke i Francuske, Palmer je rekao, navodi Radio Slobodna Evropa, da Vašington u potpunosti podržava ono što evropski partneri rade u rešavanju kosovskog problema. “Ne mogu da vam kažem kakav će biti ishod sastanka u Parizu, ali da je naš zajednički cilj dolazak do sporazuma i verujem da će taj sastanak obe strane voditi ka tome”, kazao je Palmer. Nisam siguran hoće li će biti sastanka u Parizu, izjavio je Vučić na zajedničkoj konferenciji sa Palmerom. “Mi smo za taj sastanak spremni, ali ne mislim da iko želi da još jedanput čuje kako neko neće da ukida takse. Dakle, nisam siguran, ali ono što je najvažnije jeste da svi mi, zajedno sa našim nemačkim i francuskim partnerima, učinimo sve da sačuvamo mir i stabilnost. Te stvari su uvek važnije od jednog, dva ili pet sastanaka. Pozicije Srbije i SAD su različite. SAD su priznale nezavisnost Kosova, ali saglasni smo da samo razgovorima i pregovorima i poštovanjem interesa albanskog i srpskog naroda može doći do rešenja”, rekao je Vučić. Istakao je da je sa američkim zvaničnikom pre svega razgovarao o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine. “Rekao sam gospodinu Palmeru da priče koje postoje u delu zapadne javnosti da je Srbija iskoristila uvođenje taksi da zatvori dijalog nisu istinite”, naglasio je Vučić, dodajući da razgovori sa američkim zvaničnicima nikada nisu laku, ali su otvoreni.

Na novinarsko pitanje da sa distance od 20 godina prokomentarišu “intervenciju koju je Severnoatlantska alijansa pokrenula na teritoriji SR Jugoslavije 1999”, dvojica zvaničnika iznela su suprotstavljene poglede. Palmer je istakao da SAD shvataju koliko je ovo pitanje osetljivo i danas u Srbiji. “Žao nam je izgubljenih života, ali NATO je takvu odluku doneo sa razlozima koje je apsolutno moguće objasniti. Treba da priznamo kakvu cenu je platio narod na obe strane u toj operaciji”, rekao je Palmer, te dodao da je važno da se svi okrenu budućnosti. Vučić je, pak, rekao da je neodbranjiva pozicija NATO-a pre 20 godina kada je doneo odluku za intervenciju u Srbiji. “To je uništilo mnogo života, našu putnu, železničku i političku infrastrukturu. Za to nije bilo opravdanja. Bez obzira što ni srpski narod nije uvek bio cvećka, to nismo zaslužili”, rekao je Vučić. On se složio sa Palmerom da srpsko društvo mora da se koncentriše na budućnost. “Ako Srbija misli da treba da ide u budućnost, a da sa Amerikom gradi loše odnose, neka nađe drugog predsednika i drugu vladu. Ja ću da učinim sve da gradimo bolje odnose i drugačiju budućnost. Moramo da umemo da poštujemo sebe i svoju prošlost, ali da više od svega mislimo na budućnost naše dece”, napomenuo je Vučić, koji je zamolio Palmera da prenese poziv američkom predsedniku Donaldu Trampu da poseti Srbiju.