Sednica Nacionalnog konventa / Foto: FoNet, O. Stevanović

Održana sednica Nacionalnog konventa o EU o Izveštaju Evropske komisije

I Srbiji i EU predstoji puno posla da bi se kredibilna politika proširenja nastavila, ocenjeno je juče na sedmoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji na kojoj je razmotren nedavno objavljeni Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije na putu evrointegracija.

U fokusu sednice bile su teme koje se posebno ističu u Izveštaju, poput borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala i pregovora Beograda i Prištine. “Ne mislim da je svaka reč biblijska, niti kao da je u Svetom pismu zapisana”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi N1. Kritike koje su stigle iz Brisela, a na račun rada parlamenta, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković rešila je da uvaži i, kako je kazala, pripremila je “paket mera”. “Jedna od mera će sigurno biti odbijanje ubuduće razmatranja zakona sa oznakom hitnosti, osim kada je to zaista izuzetno. Ulaganje većeg broja amandmana od strane poslanika, kako je ovde navedeno, vladajuće koalicije, tačna definicija: koji nisu neposredno značajni za predloge zakona… Takvih amandmana, s jedne strane, poslanika koji podržavaju rad Vlade neće biti. Samo će se na sednici raspravljati Zakon o budžetu – neće biti spajanja sa drugim zakonima”, istakla je Gojković. Ministarka za evrointegracije Jadranka Joskimović napomenula je da je inkluzivna debata o Izveštaju EK dokaz otvorenosti Vlade Srbije. Ona je izjavila da nije tačna ocena da je ovogodišnji izveštaj gori od prethodnog, već da može da se kaže da sadrži „kritičke osvrte“ u odnosu na preuzete obaveze. Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je važno da se izveštaj pročita i sagleda u celosti. Ističući značaj pitanja normalizacije odnosa Beograda i Prištine, Fabrici je ponovio da je Komisija pozvala Srbiju da uloži napore u obezbeđivanju okruženja koje jasno vodi ka postizanju sporazuma sa Kosovom. „Pristupni proces je kompleksan… Sve snage u društvu treba da rade zajednički, da postignu konsenzus i uspešno dostignu cilj na putu ka EU”, rekao je Fabrici, navodeći da u tom procesu važnu ulogu ima civilni sektor. Koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović kazala je  da je izveštaj bitan instrument na osnovu kojeg i vlast i civilno društvo, ali i građani Srbije mogu da prate napredak. Ona je podsetila na to da jedna od uloga NKEU jeste i komunikacija ovog procesa, kako sa Briselom, tako i sa građanima Srbije. A Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo smatra da je u Izveštaju jasno ukazano na problem slobode medija. „Izveštaj u delu koji se tiče slobode medija i slobode izražavanja ima jasne preporuke. Stanje se mora menjati“, napomenuo je Antonijević.

Poslanica DS Gordana Čomić za N1 je kazala da vlast nije imala sluha kada su slične kritike onim iz Izveštaja EK stizale iz njihovih redova. “Bilo je vreme da zaista počnemo ozbiljno da primenjujemo Poslovnik, a da iza sebe ostavimo vreme kada se iz propagandnih razloga što rugalo proceduri, što odbijalo da se prihvati da, pri ruganju proceduri, katkad uz vladajuću koaliciju učestvuje i opozicija. Sve ono što smo mi tokom rasprave i zasednja govorili na srpskom jeziku, oni su razumeli tek kada su pročitali na engleskom u izveštaju Komisije”, kazala je Čomić.