Predsednik Češke Miloš Zeman / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Zeman: Premijer da ignoriše demonstrante, narod nije normalan

Predsednik Češke Miloš Zeman savetovao je premijera Andreja Babiša da ignoriše demonstracije desetina hiljada Čeha na kojima od sredine aprila iz nedelje u nedelju zahtevaju njegovu ostavku. Demonstranti su juče popunili ceo Vaclavski trg u Pragu.

“U parku Lenta sam bio na demonstracijama 1989. A to su bile demonstracije koje su imale smisla. Današnje demonstracije nemaju smisla, ali ako neko hoće da ide tamo da potroši energiju, neka to čini. Ja umirujem društvo time što razgovaram sa političarima. Neću da razgovaram sa odbeglim studentom koji bi trebalo da završi studije i da nađe neki posao, jer organizacija demonstracija protiv vlade nije perspektivno zaposlenje”, rekao je Zeman o protestima protiv premijera Babiša. Trećini Čeha koji prema najnovijim anketama podržavaju proteste protiv premijera zbog sumnje da je u sukobu interesa, Zeman je poručio da ako žele ostavku premijera da se udruže sa političarima koji mogu da izglasaju nepoverenje vladi. “U potpunosti poštujem pravo demonstranata da se izjasne, ali ako žele ostavku premijera, kažem im da je moguća samo na dva načina: ili da premijer bude poražen na izborima ili da mu Poslanički dom parlamenta izglasa nepoverenje”, rekao je Zeman. On je pohvalio reakciju premijera Babiša koji je na konfernciji o bezbednosti GLOBSEC u Bratislavi kazao da Češka nije Slovačka i da neće ulica smenjivati češkog premijera i češku vladu. “Najbolje je sve te ljude ignorisati i rukovoditi se epigramom: Ne ljuti se što te patuljci šutiraju u gležanj, oni ne mogu da dopru više”, izjavio je Zeman. “Znate, ranije smo se žalili u Moskvi. Pre toga smo se žalili u Berlinu. Sada se žalimo u Briselu. Ne želim da upotrebim baš termin cinkarenje, ali u svakom slučaju važi da narod koji nije u stanju da sam reši svoje unutrašnje probleme na domaćem tlu nije baš normalan”, rekao je Zeman o izveštajima Evropske komisije.

Inače, protesti protiv premijera su počeli u aprilu zbog iznenadne ostavke ministra pravde i imenovanja na tu funkciju Zemanove bliske saradnice, Marije Benešove, poznate po tome što ne smatra da premijeru treba suditi, kako je to tražila policija posle tri godine krivične istrage. Babiš se sumnjiči da je zloupotrebio donacije Evropske unije kada je pre 12 godina izdvojio farmu “Rodino gnezdo” iz koncerna “Agrofert” kako bi dobio dva miliona evra dotacija za mala i srednja preduzeća. Demonstracije koje organizuje građansko udruženje “Milion trenutaka za demokratiju” postaju sve masovnije otkako su pre nedelju dana stigla dva preliminarna izveštaj kontrolora Evropske komisije da Babiš jeste u sukobu interesa i po smernicama EU kao jedini korisnik dobiti “Agroferta”, a takođe ima uticaj i na upravu specijalnog povereničkog fonda u koji je bio prinuđen da 2017. godine prebaci “Agrofert”, dok istovremeno kao premijer odlučuje zajedno sa vladom o sistemu podele evropskog novca na koji Češka ima pravo. Babiš, drugi najbogatiji privrednik u Češkoj, još kao ministar finansija u prethodnoj vladi zbog zakona usvojenog povodom njegovog sukoba interesa u Češkoj, takozvanog “Leks Babiš”, bio je prinuđen da 2017. godine “Agrofert” i izdavačku kuću “Mafra”, čiji je vlasnik, prenese u novoosnovani poverenički fond. Češka opoziciona Piratska stranka i “Transparensi” prijavili su Evropskoj komisiji, čim je stupila na snagu u leto 2018. godine nova smernica o sukobu interesa evropskih zvaničnika, da Babiš može biti u sukobu interesa. Premijer je na izveštaje odgovorio da je to napad Brisela na Češku. “Brisel tumači naše zakone. Sumnjiv, neuspeli i neistiniti izveštaj koji ima elemente napada protiv Češke. To je ugrožavanje Češke, čeških preduzeća. Moramo tu besmislicu koja nam je stigla iz Brisela da odbijemo čvrstim argumetnima”, rekao je Babiš prošle nedelje u parlamentu.