Dejan Bagarić / Foto: : 1 od 5 miliona

Pretučen jedan od organizatora protesta u Novom Sadu, najavljeno okupljanje

Jedan od organizatora protesta “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu, student Filozofskog fakulteta i aktivista Demokratske stranke Dejan Bagarić, napadnut je u subotu uveče u Univerzitetskom kampusu i teško pretučen, saopštili su DS i organizatori protesta.

Bagarića su napali njemu nepoznati ljudi, nedaleko od studentskog restorana, oborili ga na asfalt i zadali mu više udaraca, neposredno posle završetka protesta u Novom Sadu, piše u saopštenju. Dodaje se da je on primljen u Urgentni centar Kliničkog centra sa brojnim podlivima i povredama od udaraca po glavi i telu, gde mu je ukazana lekarska pomoć i gde je ostao preko noći, kako bi lekari pratili njegovo zdravstveno stanje. DS je zahtevao od novosadske policije i tužilaštva da u najkraćem roku identifikuju, uhapse i izvedu na sud sve napadače na Dejana Bagarića. “Imajući u vidu sve okolnosti pod kojim se dogodio mučki napad na mladića koji na svim protestima nosi bedž sa likom ubijenog premijera Zorana Đinđića, više nego osnovana je pretpostavka da je Bagarić napadnut zbog svojih političkih aktivnosti”, naveo je DS u saopštenju. Podsetili su da je ovaj napad treći slučaj u kojem su mete napada bili mladi ljudi koji učestvuju u organizaciji protesta u Novom Sadu, a samo dan ranije, takođe u novosadskom univerzitetskom kampusu, pretučena su dvojica studenata i aktivista organizacije “Krov nad glavom” Marko Đelević i Mihajlo Nikolić. “Teško je poverovati u to da je takva serija napada puka slučajnost i da nije reč o pokušaju vladajućeg režima da golim nasiljem razbije proteste”, ocenjuje se u saopštenju. U znak solidarnosti predstavnici inicijative “Jedan od pet miliona” i DS-a okupili su se u subotu uveče ispred Kliničkog centra Vojvodine, a za sutra su najavili “Protest protiv prebijanja studenata”. Takođe, koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” pozvala je građane da izvrše pritisak na organe vlasti da hitno spreče nasilje i politički motivisane fizičke napade na studente u Novom Sadu. “Ukoliko nadležni državni organi to ne učine, građani nemaju drugog izbora nego da se samoorganizuju u zaštiti od nasilnika koji u ovoj zemlji samouvereno i slobodno haraju po novosadskim ulicama i prebijaju studente samo zato što iznose svoje političke stavove koji nisu po meri vlasti u Srbiji”, navela je “Građanska Vojvodina”, koju čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti Subotica.

A ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović osudio je “svako fizičko nasilje” i predočio da policija ima tragova i indicija ko su odgovorni za prebijanje učesnika protesta u Novom Sadu. “U interesu istrage ne bih govorio dalje”, rekao je Stefanović i istakao da osuđuje svako nasilje, kao što su i upadi u institucije, napadi na žene i drugi. “Ništa ne može da se reši nasiljem. Policija radi, dostaviće dokaze sudu, zalažemo se da kazne budu što strože, da iskorenimo nasilje”, kazao je ministar.