Britanski parlament / Foto: Pixabay.com

Britanska premijerka zvanično podnela ostavku

Britanska premijerka Tereza Mej juče je i formalno otišla sa mesta predsednice Konzervativne partije, čime otvara put za trku za naslednika koji će imati zadatak da sprovede izlazak Britanije iz EU, u čemu ona nije uspela.

Tri godine na čelu stranke i na mestu premijerke završili su se jednostavnim saopštenjem partije da su privatno razmenjena pisma između Mej i predstavnika parlamentarnog odbora koji nadgleda partijska pravila, čime je potvrđen njen odlazak najavljen pre dve nedelje. Mej ostaje kao vršilac dužnosti premijera narednih nekoliko nedelja, dok njena stranka bude birala njenog naslednika, koji po pravilima zemlje postaje novi britanski premijer. Jedanaest članova partije već je najavilo kandidaturu u trci koja će zvanično biti otvorena u ponedeljak. Među 11 kandidata za premijersko mesto za sada je favorit Boris Džonson, poslanik Konzervativne stranke, koji je bio gradonačelnik Londona i šef diplomatije. Džonson je tokom kampanje za referendum bio zagovarač Bregzita. Nasledenik Mej imaće zadatak da primeni proceduru istupanja zemlje iz članstva u EU.

Inače, Tereza Mej postala je premijerka u julu 2016. godine, odmah posle referenduma na kojem su se Britanci sa 52 odsto glasova 23. juna te godine izjasnili za Bregzit. Britanski parlament je tri puta odbacio sporazum o Bregzitu o kojem je premijerka mesecima pregovarala sa Briselom. Izazak Britanije iz EU odložen je od 29. marta do 31. oktobra. Zbog neuspeha plana Tereze Mej u parlamentu, mnogi od njenih kolega konzervativaca odlučili su da ona mora da ode.