Poplave / Foto: FoNet/MUP

Vanredna situacija u devet gradova i opština zbog poplava

Vanredna situacija zbog poplava proglašena je na teritoriji grada Kraljeva i opština Knić, Arilje, Lučani, zatim u Vrnjačkoj Banji, Tutinu, Trsteniku, Novom Pazaru i Sremskoj Mitrovici.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da se izlivanje bujičnih potoka i manjih reka, polako i postepeno povlači. “Situacija se u svim ovim mestima smiruje, voda se polako i postepeno povlači, a sada sledi posao crpljenja vode i stvaranja uslova da se ljudi vrate kućama, što je na lokalnim samoupravama i pripadnicima Sektora za vanredne situacije”, rekao je Marić, a saopštio MUP. Marić je dodao da je do sada evakuisano 159 osoba, uglavnom iz preventivnih razloga. Naglasio je da povređenih i stradalih nije bilo. On je prethodno kazao da je zbog velike količine padavina voda ušla u dvorišta i podrume 50 domaćinstava, koja se nalaze u prigradskim naseljima oko Kraljeva, a da su tri osobe iz mesta Grdica evakuisane. On je izjavio i da je izbavljeno 15 putnika koji su zbog padavina bili zaglavljeni na putu Kraljevo-Kragujevac.

Redovna odbrana od poplava juče ujutro je uvedena na skoro 140 kilometara odbrambenih linija u Vojvodini, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće “Vode Vojvodine”.To preduzeće je navelo da je prošle nedelje uvedena i redovna odbrana na 13 kilometara Dunava kod Novog Sada. Odbrana je uvedena i na delu Dunava kod Bezdana, na Tisi kod Titela, na delovima Begeja, Tamiša i Brzave. Republički hidrometeorološki zavod je prognozirao da će vodostaji da rastu i narednih nekoliko dana, ali da ne bi trebalo da bude problema u branjenom području.