Foto: Pixabay.com

Rusija obustavila uvoz mesa iz četiri srpske kompanije

Ruske vlasti donele su odluku da privremeno obustave uvoz mesa i mesnih prerađevina prozvedenih u  kompanijama “Matijević”, “Big bul fuds” (Big Bull Foods), “Zlatiborac” i “Karneks” (Carnex) zbog „ozbiljnih nepravilnosti“ uočenih tokom inspekcije, piše “Nova ekonomija”.

U odlukama ruske inspekcije od 21. i 22. maja, objavljenim na sajtu ove institucije, navodi se da je privremeno ograničenje na isporuku proizvoda četiri srpske kompanje uvedeno na osnovu inspekcijskog nadzora sprovedenog od 15. od 19. aprila. Privremena zabrana stupiće na snagu 4. juna. Precizirano je i da će sve isporuke mesa i proizvoda koje budu krenule ka ruskom tržištu do 4. juna, moći da se sprovedu po uobičajenoj proceduri. U ruskoj Federalnoj službi za veterinarski i fitosanitarni nadzor (Rosselkhoznadzor) za “Novu ekonomiju” potvrdili su da je 19 službenika ove institucije u aprilu izvršilo nadzor u šest srpskih kompanija za proizvodnju mesa, a da su „ozbiljne nepravilnosti“ utvrđene u četiri kompanije.

A u zajedničkom saopštenju ovih kompanija ističe se da one već rade na ispunjavanju svih zahteva koje su postavile ruske nadležne službe, sarađujući međusobno, ali i sa svim relevantnim državnim institucijama. „Odluka ruske Federalne službe za veterinarski i sanitarni nadzor da privremeno obustavi uvoz proizvoda naših kompanija počevši od 4. juna, odnosi se na neusaglašenosti sa procedurama ruskih normativno-tehničkih uslova, koje mogu da se razreše u kratkom roku. Verujemo da ćemo vrlo brzo ispuniti sve zahteve usklađenosti s industrijskim standardima i relevantnim propisima ruske Federalne veterinarske službe “, navodi se u saopštenju. Kako je objašnjeno, takva situacija nije izuzetak u industriji mesnih prerađevina, ali ni u drugim granama industrije u Srbiji, jer u procesu i kontroli uvoza dolazi do uobičajene procedure nadzora, za kojom sledi i zahtev za dodatnim usklađivanjem sa tehnološko-tehničkim propisima zemlje uvoznice. „Želimo da istaknemo da do sada nismo imali sličnih problema i da smo godinama aktivni izvoznici na tržište Ruske Federacije, te da je na nama u ovom trenutku da damo sve od sebe da ispunimo sve zahteve, kako bi suspenzija bila obustavljena“, istakla su četiri proizvođača mesa i mesnih prerađevina.