Foto: Pixabay.com

“Hitno otkriti ko je zapalio automobil novinara i aktiviste iz Aleksinca”

Nacionalna koalicija za decentralizaciju saopštila je juče da je uništen automobil Dušana Ostojića, aktiviste koji je predvodio akciju protiv seče drveća u Aleksincu i pozvala policiju i tužilaštvo da u najkraćem roku reše slučaj i otvore istragu o mogućoj političkoj pozadini događaja.

“To je poslednji u nizu napada na aktiviste u Srbiji koji su se naročito intenzivirali u poslednjih 18 meseci”, navodi se u saopštenju i dodaje da se istrage napada odvijaju “neobično sporo ili su potpuno blokirane”. U saopštenju se podseća da je 5. aprila napadnut novinar N1 Milan Stojanović koji je izveštavao i o seči drveća i građanskoj akciji u Aleksincu. Nacionalna koalicija navela je da je o incidentu obavestila i Evropsku komisiju, kao i da će obavestiti i sve relevantne međunarodne institucije koje se bave ljudskim pravima i donatorsku zajednicu koja finansijski podržava razvoj sistema pravosuđa i bezbednosti u Srbiji. „Ovo je poslednji u nizu napada na aktiviste u Srbiji koji su se naročito intenzivirali u poslednjih 18 meseci. Istrage u slučajevima napada na aktiviste idu neobično sporo ili su potpuno blokirane, a nedostatak medijskih izveštaja o ovim napadima u medijima bliskim vlastima (koji čine veći deo medijske scene) dodatno zabrinjava. Nereagovanje i sporost institucija pretvaraju ove individualne slučajeve u sistem strukturalnog nasilja u kojem država svojim nečinjenjem štiti počinioce ovih krivičnih dela i podstiče dalje nasilje u društvu“, dodaje se u saopštenju.

I Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je paljenje automobila stomatologa i novinara Dušana Ostojića i zatražilo da policija i tužilaštvo hitno rasvetle ovaj incident i da nalogodavce i izvršioce privedu pravdi. Inače, kako je UNS-u potvrdio sam Ostojić, nepoznate osobe razbile su staklo na njegovom vozilu, benzinom polile unutrašnjost automobila i zapalile ga. Ostojić je rekao da mu je automobil zapaljen ili zbog njegovog aktivizma ili pisanja na portalima “aleksinac.net” i “proverenavest.info”, čiji je urednik, o seči drveća, krađi beba i nameštenim tenderima u Aleksincu. Istakao je da paljenje vozila doživljava kao upozorenje. Ostojić je jedan od organizatora protesta “1 od 5 miliona” u Aleksincu i poznat je kao aktivista i bloger koji javno iznosi svoje političke stavove. O paljenju automobila Ostojić je obavestio premijerku Anu Brnabić i ministra policije Nebojšu Stefanovića, navodi se u saopštenju UNS-a.