Foto: FoNet, Aleksandar Barda

Vučić: Ne bude li kompromisa, pitanje trenutka kada će Albanci napasti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče u Skupštini Srbije, podnoseći izveštaj o Kosovu, da postoje dve mogućnosti u vezi s Kosovom – normalizacija odnosa Srba i Albanaca i zamrznuti konflikt, za koji je rekao da ne znači ništa i da Albanci mogu da ga odmrznu u svakom trenutku i napadnu Srbe.

„Pitanje je trenutka kada će Albanci da napadnu Srbe. Pitanje je dana i meseca, jer oni to ne mogu više da podnesu“, rekao je Vučić. On je kazao da zamrznuti konflikt ne može da bude rešenje, jer ga Albanci neće. “O Kosovu i Metohiji građani će odlučivati na referendumu ukoliko bude postignut kompromis sa Albancima, ali sam skeptičan da će ga biti”, izjavio je Vučić. Istakao je da će dati sve od sebe ako Priština ukine takse na uvoz robe iz Srbije, da dođe do nekakvog kompromisa – „rešenje u kom će se voditi računa o interesu našeg naroda, bezbednosti i sigurnosti naših ljudi i crkava i manastira, ali i o interesima Srbije“. Vučić je napomenuo da zapadni mediji ocenjuju da je političko ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića uništilo šansu za razgraničenje. Kazao je i da je udruženim snagama nekih stranih zemalja, Albanaca sa Kosova i dela političara iz Srbije, od severa Kosova napravljena laka meta, ali je sve njih upozorio da će, kako je naglasio, Srbija znati da odbrani svoj narod. Vučić je dodao da je i dalje neophodno da razgovara sa predstavnicima kosovskih Albanaca, jer je to važno za Srbiju. „Mi smo tim dijalogom uspeli da sačuvamo mir na Kosovu i Metohiji. Bio je veoma mali broj teško ranjenih, a ubijenih, ne računajući Olivera Ivanovića, gotovo da nije bilo u međunacionalnim sukobima“, kazao je Vučić i dodao da tokom razgovora nije bilo ozbiljnijih bezbednosnih kriza. Istakao je da „partneri“ više ne smatraju da je pitanje Kosova završena stvar i da će glas Srbije morati da se čuje, ali je dodao da Srbija neće moći da dobije sve što želi i traži. „Apsolutno sam, međutim, siguran da ćemo da dobijemo više od onoga što smo imali 2008“, naglasio je Vučić, precizirajući da je tokom 2016. održano 46 sastanaka Beograda i Prištine, 2017. godine 14, a prošle godine 24 sastanka. Kazao je da su u Berlinu nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron pokušali da ubede albansku stranu da povuče takse na uvoz naše robe, ali da su kosovski predstavnici imali nečiju „značajniju“ podršku. “Priština ne želi stvarni dijalog, a da li će ga u nekom trenutku želeti mnogo je više pitanje za njihove zapadne mentore nego za njih. Naš jedini uslov je – ukinite takse i dijalog ćemo da nastavimo“, rekao je Vučić.

Inače, pre početka sednice, ispred Skupštine Srbije došlo je do incidenta kada je vozilo sa predsednikom SRS Vojislavom Šešeljem izguralo poslanike Dveri koji su ispred parlamenta došli da sačekaju Vučića. Kako navodi “Beta”, Šešeljev automobil je “izgurao” poslanike Dveri i njihov transparent na kojem je pisalo “Danas izdaja – sutra robija”, a nakon što se automobil zaustavio, Šešelj je izašao i vređao lidera Dveri Boška Obradovića, dok je od svog vozača tražio da ih zgazi automobilom. Čovek koji je išao sa njim gurao je poslanike Dveri, a malo je nedostajalo da dođe i do incidenta sa obezbeđenjem parlamenta koje je pokušalo da smiri situaciju. Član Predsedništva Dveri Jugoslav Kiprijanović, koga je Šešeljev vozač, kako ističe, udario bejzbol palicom u predelu kuka i stomaka, izjavio je za N1 da je skočio niz stepenice i time izbegao svu silinu zamaha bejzbol palicom. Kaže da obezbeđenje nije reagovalo, ali da će protiv napadača podneti prijavu. Nakon što je Vučić stigao u parlament, poslanici Dveri su mu vikali “izdaja, izdaja”, dok su poslanice SNS napravile živi zid između njega i opozicije.