"Solidarno protiv izvršitelja"/Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Održan protest protiv privatnih izvršitelja

U organizaciji Združene akcije “Krov nad glavom”, na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu juče je održan protest “Solidarno protiv izvršitelja”, kao, kako je istaknuto, prvi u nizu koraka koji će se pokrenuti protiv najavljenih izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju.

Oko stotinu okupljenih ukazali su na, kako smatraju, štetne posledice aktivnosti privatnih izvršitelja, ali i na najavljene izmene zakonske regulative iz te oblasti za koju su ocenili da će samo dodatno otežati položaj najsiromašnijih slojeva stanovništva. Kako navodi Radio Slobodna Evropa, skup je protekao u kritici postojanja institucije privatnih izvršitelja, uz napomenu da će najavljene izmene zakona omogućiti izvršiteljima sticanje većeg profita i sprečiti ostale građane da iskažu solidarnost sa onima kojima preti iseljenje pretnjama krivičnim progonom. Predstavnik organizacije “Krov nad glavom” Marko Crnobrnja ocenio je da sistem stimuliše samo ostvarivanje većeg profita za izvršitelje, a da se eventualni pad profita nadoknađuje na račun onih koji imaju najmanje. On je naglasio da je u Srbiji još 1836. godine postojao zakon po kojem čovek zbog duga nije mogao da ostane bez kuće, okućnice i najosnovnijih sredstava za život, a da se vek i po kasnije sprema novi nacrt zakona koji će dodatno da pogorša situaciju dužnicima.

Kako podseća N1, dok učesnici protesta kritikuju najavljene izmene zakona, ministarka pravde Nela Kuburović nedavno je izjavila da se nada da će one uskoro biti pred poslanicima u Skupštini. “Najveće novine koje su predviđene je da je onemogućena prodaja nepokretnosti u kojoj lice stanuje, za komunalni dug u iznosu od 5.000 evra. Druga, velika i značajna, promena je cenzus do kog može biti opterećena plata za prinudno izvršenje, umesto sadašnje dve trećine, moći će plata da bude opterećena do jedne polovine. Kada je reč o penziji, umesto jedne polovine do jedne trećine, i kada je reč o minimalcu do jedne četvrtine”, rekla je Kuburović. Ona je navela i da se izmenama uvodi elektronska akcija prodaje nepokretnosti kako bi se, napomenula je, otklonile “sve negativne priče koje se odnose na taj deo izvršnog postupka”.