Foto: Pixabay.com

Britanska vlada odložila glasanje o Bregzitu u parlamentu

Britanska premijerka Tereza Mej odložila je glasanje o novom nacrtu zakona o Bregzitu koji je predstavila kao poslednju priliku za izlazak iz krize.

Tekst je bio predmet kritika opozicione Laburističke stranke, evroskeptika, ali i vladajuće Konzervativne stranke, što je dovelo do ostavke ministarke zadužene za odnose s parlamentom Andreje Lidsom. Mej je želela da parlament glasa o tekstu početkom juna, ali se nacrt zakona ne nalazi na juče saopštenom dnevnom redu budućih sednica parlamenta. Predstavnik britanske vlade Mark Spenser izjavio je da će parlament biti obavešten o uvođenju teksta u dnevni red posle pauze u parlamentu predviđene do 4. juna. To odlaganje dolazi na dan kada se u Velikoj Britaniji održavaju izbori za Evropski parlament.

Odlaganje objavljivanja izmenjenog sporazuma tumači se kao još jedan poraz premijerke, koja je suočena sa sve jačim zahtevima njenih stranačkih kolega da podnese ostavku. Poslednji veliki udarac Mej je doživela u sredu, kada je ostavku podnela ministarka za vezu sa parlamentom, uz obrazloženje da više ne veruje da Mej može da izvede zemlju iz Evropske unije.