Prajd u Novom Sadu / Foto: Printscreen N1

Prva “Parada ponosa” održana u Novom Sadu

Prva novosadska “Parada ponosa”, pod sloganom “Izađimo zajedno”, održana je juče uz poruku da se svi njegovi učesnici nadaju da ovaj Prajd “nije poslednji, te da će i u budućnosti moći slobodno da šetaju svojim gradom”.

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković rekla je da joj je drago što može da učesnike prvog Prajda pozdravi u ime Grada Novog Sada i gradonačelnika Miloša Vučevića. Okupljeni su uzviknuli “ua” na pomen imena gradonačelnika Vučevića, ali su govori nastavljeni. Koković je rekla da je LGBT populacija “najranjivija i izložena nasilju, govoru mržnje i diskriminaciji”, te da su njihova prava i problemi i dalje tabu tema u Srbiji. Prajd je bio završni događaj u okviru prve Novosadske nedelje ponosa koju su organizovali Grupa “Izađi” iz Novog Sada, u saradnji sa “Beograd prajdom” i uz podršku Grada Novog Sada i “Omladinske prestonice Evrope Novi Sad 2019” (OPENS). Predsednik OPENS-a Vukašin Grozdanović naveo je da je organizacija na čijem je čelu podržala organizovanje Prajda i Nedelje ponosa, jer su ljudska prava jedan od najvažnijih aspekata života mladih, pa je potrebno trajno obezbediti “mehanizme protiv nasilja i diskriminacije”. “Prajd je samo deo aktivnosti, mi sa Grupom ‘Izađi’ već dve godine sprovodimo te aktivnosti i smatram da je potrebna kontinuirana podrška, kako bismo pomogli mladima i omogućili im da budu ono što jesu”, rekao je Grozdanović. Cilj manifestacije i javnog skupa bio je ukazivanje na položaj LGBT populacije i ostvarivanje prava koja su zagarantovana Ustavom Srbije, a kako je naveo jedan od organizatora iz Grupe “Izađi” Filip Kocevski, njihova želja je da se sledeće godine ponovi, te da uključi i šetnju. Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Ekmel Čizmeđiolu podelio je sa okupljenima reči iz pisma podrške visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i iskazao podršku prvom Prajdu u Novom Sadu.

Tokom održavanja skupa grupa od desetak građana istakla je transparent “Nemoral i gej sramotu nikad više u javnom životu”. Oni su doneli ikone i krstove i ispred ulaza čitali Sveto pismo, a sa njima je bio i guslar. Gradski odbor Dveri ranije je  najavio da će danas u Novom Sadu održati skup “Život je na našoj strani”, a u najavi tog događaja su napisali da “smatraju neprikladnim” to što organizacija OPENS, zajedno sa gradskim vlastima, “ne obeležava Svetski dan porodice, a istovremeno organizuje nedelju LGBT zajednice”.