Protest penzionera / Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Protest penzionera: Za šest godina oteto četiri do pet milijardi evra

Penzioneri, koji su juče na Trgu Nikole Pašića u Beogradu protestovali protiv odluke Ustavnog suda kojom je obustavio sve postupke za ocenu Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, poručili su da „ne očekuju mnogo dok trenutna vlast ne ode“, ali da će nastaviti da izražavaju nezadovoljstvo.

Predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Jovan Tamburić izjavio je da ta odluka predstavlja iznenađujuće flagrantno kršenje Ustava jer, kako je naveo, „Ustav nije formalno dao pravo poslanicama da pokreću postupke ustavnosti da bi kasnije te postupke obustavljao“. „Mi smo Ustavnom sudu podneli inicijativu za ocenu ustavnosti i organizovali potpisavanje akta od strane poslanika za pokretenje postupka ocene ustavnosti, za šta je potebno 25 poslanika“, rekao je Tamburić. Kazao je da je razlog protesta i „nezadovoljstvo zbog manipulacija koje se vrše sa penzionerima i pre i posle ukidanja Zakona o smanjenju penzija“. „Od 2012. godine je delimično obustavljeno usklađivanje penzija sa rastom cena, a posle 2015. do sada usklađivanje je potpuno obustavljeno“, naglasio je Tamburić. Dodao je da je tim neusklađivanjem od penzionera uzeta veća suma nego smanjivanjem penzija, a da je za šest godina oteto četiri do pet milijardi evra. Tamburić je kazao i da ne očekuje da država uradi bilo šta, ali da protestom žele da obaveste evropsku i srpsku javnost šta se ovde dešava. Predsednik Sindikata penzionera „Nezavisnost“ Miloš Grabundžija poručio je da vlast i sudovi ne rade svoj posao, i da sve mere koje penzioneri preduzmu „oni obezvrede“. „Idemo dalje, iako je Evropski sud za ljudska prava u kratkom obrazloženju predstavku našeg sindikata odbio kao neprihvatljivu. Naš sledeći korak je Komitet ministara Saveta Evrope“, rekao je Grabudžija.

Penzioneri su nosili transparente „Jedan od pet miliona opljačkanih penzonera“, „Laži, poniženja i pljačka nisu budućnost Srbije“ , „Tačka na pljačku penzionera“. Oni su prehodno uputili dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, kao i Radio-televiziji Srbije (RTS). Poverenica Foruma penzionera Demokratske stranke Snežana Mirković rekla je da nema mnogo pomaka u rešavanju problema penzionera i da ih neće ni biti dok sadašnja vlast ne ode.