Siniša Mali / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Žalba rektorki na ocenu o doktoratu Siniše Malog

Profesor Raša Karapandža, koji je osporio doktorat ministra finansija Siniše Malog, zatražio je od rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović i Univerziteta da ponište odluku naučno-nastavnog veća Fakulteta organizacionih nauka da doktorat nije plagijat.

“Pozivam vas da poništite odluku naučno-nastavnog veća FON o usvajanju izveštaja Etičke komisije, a na osnovu izveštaja Stručne komisije, zbog očiglednih materijalnih grešaka u njemu”, naveo je Karapandža u žalbi, odnosno u pismu rektorki, objavljeno je na “Peščaniku”. Karapandža je pozvao i da se pokrene disciplinski postupak “protiv svih umešanih u zataškavanje ovog više nego očiglednog plagijata ministra Siniše Malog”. Pozvao je rektorku da “jasnim obraćanjem javnosti stane u odbranu članova akademske zajednice čije je autorsko delo Siniša Mali narušio, ali i onih poput mene, koji su zbog posvećene analize akademske krađe bili izloženi direktnim pretnjama”. On je naveo primere “besmislenog bukvalnog prevođenja koje je lošije od automatizovanog prevoda pomoću servisa Google Translate”, kao i to da je Mali “kopirao čak i ilustracije iz teze dr Stefanosa Hailemariama” posvećene Eritreji. “Siniša Mali je u svojoj tezi čak kopirao i stil slova: kada dr Stefanos Hailemariam zadeblja ili nakosi slova, Siniša Mali u svojoj tezi takođe zadeblja ili nakosi slova na identičnom mestu u rečenici koju je doslovce preveo”, istakao je Karapandža, koji je šef katedre za finansije na EBS Univerzitetu u Visbadenu i redovni gostujući profesor na Njujorškom univerzitetu. “Siniša Mali je sistematski kopirao i direktno prevodio tekst, kopirao ilustracije, pa čak i stil slova, od drugih autora, i to na više desetina celih strana. On je čak od reči do reči kopirao zaključke”, piše u žalbi. Karapandža je dodao da poseduje dokaze da je plagirano još oko 20 strana koje je Mali direktno preveo iz teze dr Stefanosa Hailemariama, kao i više od 30 takvih strana koje je preveo iz drugih izvora, ali da to sada neće da iznosi zbog nepoverenja koje ima prema Stručnoj i Etičkoj komisiji FON-a i Univerziteta u Beogradu.

Profesor i akademik Dušan Teodorović izjavio je za “Insajder” da će veći broj profesora Univerziteta u Beogradu podneti inicijalnu žalbu na izveštaj Stručne komisije FON. Na sednici Senata univerziteta jednoglasno je usvojen predlog rektorke da će Univerzitet, koji jedini ima pravo podnošenja žalbe Odboru za profesionalnu etiku, žalbu podneti ako mu stigne makar jedna inicijalna žalba koju potpisuju članovi naučne zajednice. „Biće zvanične žalbe, veći broj profesora Univerziteta u Beogradu će je predati i ja ću sigurno biti među potpisnicima žalbe. To je složen mehanizam, treba da se sve sroči – i akademski i pravni aspekti. Svakako da je osnova te žalbe briljantna analiza koju je uradio profesor Raša Karapandža. Podnosimo ovu tužbu zbog morala i odbrane Univerziteta, njegove tradicije i čestitih ljudi koji tu rade“, rekao je Teodorović.