Vjerica Radeta / Foto: FoNet/SRS

Jojiću i Radeti sudiće se u Hagu zbog odbijanja svedoka da svedoče u Srbiji

Sud UN za ratne zločine odbacio je zahtev da se suđenje članovima Srpske radikalne stranke Vjerici Radeti i Petru Jojiću preda pravosuđu Srbije zbog mogućeg uticaja na svedoke optužbe, saopštio je Međunarodni rezidualni mehanizam za ratne zločine.

Mehanizam, naslednik Haškog tribunala, naveo je u obrazloženju odluke da svedoci protiv Radete i Jojića ne žele da svoje lične podatke obelodane pred sudom u Srbiji, jer se boje za svoje živote, preneo je N1. Sudije Mehanizma smatraju da bi tužilaštvo imalo velike probleme oko dokazivanja optužnice pred srpskim pravosuđem, jer svedoci nisu voljni da se pojave pred sudom u Srbiji. Navedeno je da su izdati novi nalozi za hapšenje Radete i Jojića, a vlasti Srbije se pozivaju da ih prebace u Hag. Podsetimo, Haški tribunal optužio je Jojića, Radetu i Jova Ostojića, koji je u međuvremenu preminuo, za uticanje na svedoke u procesu protiv njihovog partijskog šefa Vojislava Šešelja. Međutim, u maju 2016. godine Viši sud u Beogradu saopštio je da postoji pravna obaveza Srbije da izručuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovečnosti, dok za optužene zbog nepoštovanja suda ta obaveza ne postoji. Mehanizam je u junu 2018. doneo odluku da se slučaj prebaci srpskom pravosuđu, ali je ta odluka preinačena, jer sudijama nije predočeno da svedoci ne žele da se pojave pred sudom u Srbiji.

Kako se ističe, Jojić i Radeta terete se da su pretnjama i podmićivanjem uticali na svedoke optužbe da ne svedoče ili da promene iskaz i brane Šešelja. Jedan od svedoka, čiji je identitet zaštićen, opisao je kako je svedok iz procesa Šešelju 2008. doveden u sedište SRS, gde mu je Jojić rekao da zna da je on dao izjavu haškim tužiocima i da bi sada trebalo da “malu izjavu” da i Šešeljevoj odbrani. Po izjavi očevica, “Jojić je zatim izdiktirao svedokovu izjavu”, koja je bila “neistinita i sadržala lažne optužbe protiv haškog tužilaštva” i “obmane o Šešeljevoj ulozi i odgovornosti tokom rata”. Dodaje se da je istog svedoka Vjerica Radeta, pošto je pristao da sarađuje, više puta “podvrgavala pritisku” da napusti svoj tadašnji posao i prihvati da ga, umesto toga, redovno plaća SRS.

Radeta je juče izjavila da ona i Jojić nemaju nameru da idu dobrovoljno u Hag i da ne postoji pravni osnov za njihovo izručenje. Kazala je da ne može da zamisli da postoji neko ko bi prekršio Ustav i izručio ih. “Šta će dalje da se dešava, kako će Srbija da reaguje, to nije moj problem, ali prosto ne mogu da zamislim da postoji neko ko bi bio u stanju da tako grubo prekrši Ustav Srbije i pravosnažno rešenje Višeg suda, ali svakako je to pitanje za predstavnike vlasti”, rekla je Radeta.