Andrija Mandić / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Liderima Demokratskog fronta po pet godina zatvora za pokušaj terorizma

Podgorički Viši sud osudio je juče lidere Demokratskog fronta (DF) Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju pokušaja terorizma.

Sud im je odredio istu kaznu zatvora, iako je Tužilaštvo tražilo za Kneževića manju, jer, kako je u završnim rečima istakao tužilac Saša Čađenović, njegovo delovanje bilo je ideološko prirode i nije imao materijalnu korist. Sud im nije odredio pritvor tako da će pravosnažnu presudu čekati na slobodi. Inače, oni se od početka brane sa slobode. Sud po Zakoniku o krivičnom postupku može, ali ne mora da im odredi pritvor, nakon prvostepene presude. Vozač DF Mihailo Čađenović osuđen je na godinu i šest meseci zatvora. Ruski državljanin Eduard Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina, dok je Vladimir Popov osuđen na 12 godina. Za njih Tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obaveštajne službe GRU i nisu dostupni crnogorskim vlastima. Oni su označeni kao organizatori pokušaja terorizma i kriminalnog udruživanja. Bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina. Njemu je produžen pritvor do pravosnažnosti presude. Državljani Srbije Predrag Bogićević i Nemanja Ristić osuđeni su na po sedam godina zatvora. Njih je Srbija odbila da izruči Crnoj Gori. Srboljub Đorđević osuđen je na godinu i šest meseci, Branka Milić koja se nalazi u ambasadi Srbije, nakon što je svojevoljno napustila suđenje, na tri godine, Milan Dušić na godinu i šest meseci, a Dragan Maksić na godinu i devet meseci. Osuđenima se u kaznu uračunava vreme provedeno u pritvoru. Sutkinja Mugoša kazala je da je cilj kriminalne organizacije bio da zastraše građane, povrede ustavne strukture Crne Gore i spreče ulazak zemlje u NATO. “Svaki član kriminalne organizacije je imao unapred određen zadatak i ulogu, a u delovanju kriminalčne organizacije postoji spremnost za primenu nasilja i zastrašivanja, pri čemu su svi uračunljivi i svesni svoga dela hteli njegovo izvršenje i znali da je njihovo delo protivpravno”, istakla je Mugoša. Kako je navela, Milan Knežević je imao zadatak da postupa po upustvima i naredbama organizatora i pripadnika kriminalne organizacije, da prenosi poruke i uputstva između pripadnika kriminalne organizacije, da održava komunikaciju s drugim pripadnicima kriminalne organizacije koji se nalaze u inostranstvu, da organizuje proteste ispred Skupštine Crne Gore koji će biti korišćeni za realizaciju kriminalnog plana i nasilnog ulaska u Skupštinu. Prema presudi, Andrija Mandić je imao zadatak da postupa po upustvima organizatora i pripadnika kriminalne organizacije, vrbuje druga lica za pripadnike kriminalne organizacije, koja će učestvovati u pripremanju i izvršenju krivičnih dela zbog kojih je kriminalna organizacija stvorena. Presuda je prvostepena, optuženi će imati pravo žalbe.

Andrija Mandić je izjavio da je presuda očekivana, a da je, kako je kazao, jedino neočekivano to što nije izdat zahtev za pritvor. Naglasio je da osuđeni ne prihvataju hapšenja. “Stojimo im na crti i kažemo – pokušajte da realizujete tu nameru, vi ste naši krvnici i ponašaćemo se prema vama kao što se krvnici ponašaju jedni prema drugima”. On je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladu Srbije da prekinu komunikaciju sa Vladom Crne Gore i vlastima Mila Đukanovića, koji su, dodao je, i priznali Kosovo. “Ova presuda je udar na srpski narod”, zaključio je lider DF.