Federika Mogerini / Foto: FoNet/EU

Mogerini: Nema zavere za podelu Kosova, čim se ukinu carine dijalog se obnavlja

Ne postoji nikakva zavera za podelu Kosova i čim odgovorni u Prištini ukinu stopostotne carine Srbiji, dijalog će biti obnovljen, izjavila je juče u Tirani visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini.

Ona je to kazala u sklopu samita procesa “Brdo-Brioni”, na konferenciji za štampu zajedno s premijerom Albanije Edijem Ramom, koji je takođe opovrgao glasine i rekao da je „obična laž“ da EU i međunarodni činioci, uključujući Tiranu, „kuju zaveru za podelu Kosova“. Prethodno je premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da postoji sumnja da su predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači, sa Mogerini i Ramom razgovarali o podeli Kosova. „Garantujem vam da bilo ko koji kaže da se promenom granice ili njenom korekcijom postiže mir, treba da zna da se ne postiže mir, već se postiže rat i tragedija“, kazao je Haradinaj. A Mogerini je naglasila da od vlasti u Prištini da ukine carine Srbiji traže EU i međunarodni partneri. Ona je odgovarajući na pitanje novinara da li je saglasna s time da je nedavni susret čelnika Nemačke, Francuske i zemalja Zapadnog Balkana bio neuspešan, rekla da je dijalog tokom protekle godine dao „opipljive rezultate za Beograd i Prištinu, kao i za region“. „Ali su pregovori poslednjih meseci bili teški, mada su mogli ući u snažnije pregovore“, dodala je ona i naglasila da je odluka vlasti u Prištini da uvedu carine od sto odsto na uvoz robe iz Srbije, kao i BiH, zaustavila dijalog Beograd-Priština. „Naš cilj je bio i ostaje da se postigne uzajamno usaglašeni pravno obavezujući sporazum koji će obuhvatiti sve vidove pune normalizacije odnosa Prištine i Beograda“, navela je Mogerini. “Ubeđena sam da, ukoliko bi večeras te carine bile stavljene van snage, ja bih sutra ujutro sazvala novu sednicu dijaloga, koja bi, kao i obično, bila teška, mukotrpna, ali moguće i dala rezultate. Sad je odgovornost za to na onima koji odlučuju na Kosovu, a stvaranje uslova za nastavak dijaloga bi obustavilo i kampanju za priznavanje, odnosno nepriznavanje Kosova. Moj utisak posle (samita) u Berlinu je da nismo dotle stigli, ali to uopšte ne znači da odustajemo od dijaloga“, napomenula je Mogerini, dodajući da je njena i uloga EU kao posrednika „veoma ozbiljna uloga koja ne znači da smo mi ti koji treba da određujemo sadržinu dijaloga, već da omogućimo postizanje tog pravno obavezujućeg sporazuma“.

Inače, sinoć je u Tirani, kako javljaju mediji, pokret Samoopredeljenje organizovao protest zbog dolaska Aleksandra Vučića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika na skup “Brdo-Brioni”. Vučić je rekao da ga ne zanimaju protesti, jer je, kako je naglasio, “navikao na demonstracije”.