Redžep Tajip Erdogan / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Ponavljaju se izbori u Istanbulu, prihvaćen prigovor Erdoganove partije

Turska centralna izborna komisija naložila je ponovno održavanje lokalnih izbora u Istanbulu na kojima je pobedila opozicija.

Time je prihvaćen zahtev partije predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koja je osporavala rezultate martovskih izbora, prenela je agencija “Anadolija”. Vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP) tražila je novo glasanje zbog navodnih neregularnosti tokom izbora 31. marta.”Izbori u Istanbulu će biti ponovljeni”, naveo je na “Tviteru” predstavnik AKP pri izbornoj komisiji.

Inače, Erdogan je pre nekoliko dana istakao da se zalaže za ponavljanje izbora  u Istanbulu koji su rezultirali pobedom kandidata glavne opozicione Republikanske narodne stranke. Obraćajući se turskim poslovnim ljudima u Istanbulu, on je rekao da su izbori bili narušeni nepravilnostima i pozvao je Visoki izborni odbor da donese odluku kojom će se eliminisati kontroverze, preneo je  “Rojters”. Takođe, AKP je izgubila vlast u Ankari nakon 25 godina vladavine turskom prestonicom, a pobeda na izborima u Istanbulu znači mnogo, jer onaj ko kontroliše Istanbul, u velikoj meri kontroliše i politička dešavanja u samoj Turskoj. Izgubivši Istanbul, AKP je izgubio i ozbiljne izvore prihoda. Erdogan se nakon izbornog poraza sastao sa novim gradonačelnikom Istanbula Ekremom Imamogluom sa kojim se dogovorio da će zajedničkim snagama krenuti u potragu za rešenjem nagomilanih problema koji muče sve građane Istanbula. Posle odluke Turskog vrhovnog izbornog saveta Imamogluov mandat će biti povučen, a ”Rojters” javlja da će izbori biti ponovljeni 23. juna. “Ovaj sistem koji odbacuje volju naroda i ne poštuje zakon nije ni demokratski ni legitiman. To je jasna diktatura”, rekao je potpredsednik opozicione partije CHP Onursal Adiguzel, navodi “Rojters”.

Francuska agencija AFP prenela je, pozivajući se na tursku “Anadoliju”, da Erdoganova stranka tvrdi kako su, navodno, otkrivene veze između šefova biračkih mesta na izborima u Ankari s “terorističkom organizacijom” Fetulaha Gulena, kojeg Erdogan optužuje da je organizovao neuspeli državni udar u julu 2016. godine.