Foto: FoNet/TV FoNet

Vučić: Kosovo će u budućnosti dobiti pun suverenitet, nije prošlo moje rešenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Kosovo u budućnosti dobiti nezavisnost i suverenost na celoj teritoriji, ne zato što će on da ga prizna već zato što nije prošlo rešenje koje je on nudio, ali nije precizirao šta je tačno nudio ni kome.

Vučić je za televiziju “Pink” rekao da „ono što je nudio nije moglo da prođe zbog strahovitog pritska pojedinih zemalja i njihovih obaveštajnih službi koje su pokrenule kompletne agenture po različitim zemljama političke, medijske i druge“. On je kazao da su oni koji ga kritikuju prvo navodili da nisu čuli nikakvo rešenje ni predlog od njega, ali da su ga ipak napadali. „Vidite kakvo je to licemerje sveukupno. Kažete niste čuli šta sadrži taj predlog, saglasan sam niste čuli, a što ste ga napadali. Zbog toga ste mi glavu otkinuli metaforično, a niste ni čuli o čemu se radi, a sad kad kažem da je propalo kažete nismo ni čuli. Pa čekajte ljudi, pa što ste napadali onda i rušili sve, a niste ni hteli da čujte“, pitao je Vučić. On je dodao da je bio organizovan unutrašnji dijalog, ali da deo opozicije nije izneo svoj predlog o rešavanju kosovskog pitanja. „I ja vas pitam šta je rešenje sad osim što će Kosovo u budućnosti, ne mojom voljom i zato što ću ja da ga priznam, dobiti nezavisnost i suverenost na celoj svojoj teritoriji pa ću onda da pitam mnoge koji su protestovali i govorili mnoge stvari zašto ste to radili i kako je moguće da niste mogli da sagledate realnost i što ste ometali mogućnost da Srbija izvuče nešto za svoj narod i svoju zemlju“, rekao je Vučić.

Podsetimo, Vučić je u avgustu prošle godine, tokom posete fabrici za preradu mesa u Šidu, izjavio da se zalaže za razgraničenje sa Albancima na Kosovu. “Ja se zalažem i to je moja politika, za razgraničenje sa Albancima. To da imamo teritoriju za koju se ne zna ko je kako tretira i šta kome pripada, to je uvek izvor potencijalnih sukoba”, rekao je Vučić, da bi sutradan kazao da je “o tome govorio više puta, a ne kako neki kažu, prvi put”. Inače, iako je najavljivao da će predstaviti svoj plan o Kosovu to se do danas nije desilo. Tako je pre godinu dana, u februaru 2018. najavio da će “uskoro predstaviti” predlog rešenja. “Ja ću to da govorim za… računajte kraj marta, najkasnije početak aprila. I imaću dovoljno hrabrosti da o tome govorim. A nadam se da će i svet da razume da ne mogu Srbi sve da izgube, a da Albanci sve dobiju”, rekao je tada Vučić. Međutim, kada je stigao april, on je izjavio da je planirao da platformu za Kosovo iznese krajem meseca, ali da nije siguran da će se to i dogoditi. Početkom maja prošle godine kazao je da, ipak, ne želi da u javnosti govori o tome šta bi za njega bilo prihvatljivo rešenje za Kosovo, jer bi se time, kako je naglasio, oslabila pozicija Srbije. Krajem juna izjavio je da bi za Srbiju bio dobitak da dobije “jedan metar na Kosovu” gde, kako je kazao, “danas nemamo ništa”. A u septembru, tokom posete Kosovu, rekao je da rešenje nije na vidiku, ali da se “Bogu moli da ga bude u narednih 10 ili 20 godina”. Kako se Vučić tokom godina odnosio prema podeli Kosova, podsetio je Istinomer u svom tajmlajnu.