Samit u Berlinu / Foto: FoNet/EbN

Samit u Berlinu: Razgovori o kosovskom pitanju uz posredstvo EU, Nemačke i Francuske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je zaključak skupa posvećenog Zapadnom Balkanu, koji je održan juče u Berlinu, da razgovori u vezi s kosovskim pitanjem budu nastavljeni u užem formatu, uz posredstvo EU, Nemačke i Francuske.

“Suština je da ćemo pre samita u Poznanju u okviru Berlinskog procesa imati novi sastanak u Parizu, mislim 1. ili 2. jula, gde ćemo pokušati da pronađemo rešenja za nastavak dijaloga”, rekao je Vučić novinarima po završetku samita. On je kazao da su Albanci imali stav da Srbija mora da prizna Kosovo, da neće biti nikakve autonomije za Srbe na Kosovu, da neće biti nikakve Republike Srpske, niti izvršnih ovlašćenja za Zajednicu srpskih opština. Vučić je rekao da Srbija nije imala nijedan uslov osim da budu povučene kosovske takse na uvoz robe iz Srbije i BiH, a da su “neki drugi smatrali da je važnije od dijaloga da ostanu takse”. On je dodao da se u jednom danu videlo “sve ono što se krilo ispod žita”. “Danas smo mogli da vidimo ko u regionu ima kakav odnos prema Srbiji i Kosovu, iznenadili smo se oštrinom kojom su govorili Albanci sa Kosova. Iznenadili smo se oštrinom i žestinom napada kojom su govorili i protiv Republike Srpske, posebno (predsedavajući Saveta ministara BiH Denis) Zvizdić”, rekao je Vučić i izrazio zahvalnost na angažmanu organizatorima samita, nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu. “Merkel i Makron su bili vrlo racionalni, odgovorno su se ponašali, pokušavali su da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu. Nije fer prema njima da pričamo ko su bili ti koji su sve odbijali”, naglasio je Vučić. A predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je sastanak bio veoma težak, a naročito suočavanje delegacija Kosova i Srbije. “Neće biti razmene teritorija, a radiću na pripajanju Preševske doline Kosovu, rekao je Tači novinarima, dodavši da je podela Kosova “mrtva ideja, kao što je mrtva ideja i Zajednica srpskih opština sa izvršnim nadležnostima”. Verujem da postoji mogućnost da se sporazum sa Srbijom postigne ove godine, ali samo uz odlučnu ulogu SAD, poručio je Tači.

Pre sastanka francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da su odnosi Srbije i Kosova prioritet samita i da namera Nemačke i Francuske nije da preporuče neko rešenje kosovskog pitanja već da doprinesu nastavku pregovora Beograda i Prištine. A nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je Nemačka i Francuska imaju zajedničku odgovornost za Zapadni Balkan i da je pozitivan razvoj situacije u tom regionu u evropskom interesu. Ona je kao pozitivan navela primer rešenja dugogodišnjeg sukoba Grčke i Severne Makedonije, koja je prema njenoj oceni, preduzela “hrabre korake”.