Hašim Tači/ Foto: FoNet/ Newsroom

Tači: Srbija se ponaša agresivno, skoro isto kao Miloševićev režim

Predsednik Kosova Hašim Tači je ocenio da je protest jedne grupe aktivista Samostalne liberalne stranke kod graničnog prelaza Merdare dokaz da vlast u Srbiji kosovske Srbe drži kao taoce i maltretira ih.

“Nakon što je 1998/99. godine Srbija izvršila genocid na Kosovu nastavlja sa agresijom i sada isto čini i kosovskim Srbima. Zato EU ne sme da ćuti, ne smeju da ćute ni zemlje njene članice u odnosu na neprijateljsko ponašanje Srbije prema Kosovu, građanima Kosova, ali istovremeno držeći kao taoce i maltretirajući ovdašnje Srbe”, kazao je Tači u izjavi za agenciju “Beta”. Prema njegovim rečima, situacija u kojoj deo srpske zajednice na Kosovu protestuje protiv vlasti u Srbiji treba da utiče na svest i da otvori oči svim evropskim liderima da se Srbija ponaša agresivno i gotovo isto kao režim bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića. Prištinski mediji su javili da je grupa funkcionera SLS prošla preko graničnog prelaza Merdare i prešla na srpsku stranu, a da ih srpska policija nije zaustavila. “Mi smo želeli da pitamo ove ljude (pripadnike policije Srbije) da li smo kriminalci, lica protiv kojih se odvija neka procedura, a da mi o tome ne znamo”, rekao je medijima predsednik SLS i poslanik Skupštine Kosova Slobodan Petrović. Prema njegovim rečima, Kancelarija za KiM u Vladi Srbije vodi kampanju protiv njih i u poslednje vreme su se čule mnoge laži o toj stranci, a “ponižavajuće” je da predsednik Aleksandar Vučić, MUP i BIA “potcenjuju srpski narod”. “Kažem predsedniku Srbije Vučiću da mi ne radimo protiv Srbije. Ja sam mnogo manji od vas, ja se ne takmičim sa vama, niti radim protiv vas, niti to želim. Pozivam vas i vaše saradnike da nas pustite da živimo kao ljudi, ako nemate mogućnosti da nam pružite pomoć”, kazao je Petrović i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje na zadržavanje kadrova SLS na prelazima sa Srbijom.

Inače, nedavno je na prelazima sa Srbijom na Merdaru i Beloj zemlji zadržano sedam članova SLS koji rade u institucijama Kosova, među njima i Petrović.