Foto: Print screen Kanal 9

“Zdravlje direktorke ‘Kanala 9’ može biti ugroženo”

Lekar Miroslav Ilić izjavio je da zdravlje direktorke novosadske TV “Kanal 9” Maje Pavlović, koja već deset dana štrajkuje glađu, može biti ugroženo.

„Pregledom pacijentkinje video sam da je u dehidriranom stanju. Izgubila je na telesnoj težini sedam, osam kilograma. U narednih nekoliko dana predočio sam joj moguća događanja – pojava senzacija u centralnom nervnom sistemu, određeni poremećaji sa lučenjem vode i bubrega. Nadam se da do toga neće doći“, rekao je Ilić novinarima. Maja Pavlović je ranije rekla da neće prekidati štrajk glađu dok se ne reše nagomilani problemi, koji ne muče samo TV “Kanal 9”, već i druge lokalne i regionalne elektronske medije u Srbiji. Ona štrajkuje glađu zbog problema koji su nastali, kako je rekla, nečinjenjem državnih i pravosudnih organa. Organizatori građanskog protesta “1 od 5 miliona” u Novom Sadu saopštili su juče da podržavaju Maju Pavlović u borbi za opstanak TV “Kanal 9” i odbranu prava na rad i slobodno i profesionalno izveštavanje. Predstavnici inicijative “1 od 5 miliona” posetili su Maju Pavlović na njenom radnom mestu, navodeći da iz razumljivih razloga ne mogu da podrže njenu odluku da prestane da uzima hranu. Oni su, međutim, istakli da su dužni da javno upozore na to da će odgovornost za sve posledice snositi svi oni u sistemu državne vlasti koji su je svojim činjenjem i nečinjenjem doveli u situaciju da joj je jedino ostalo da se štrajkom glađu bori za “Kanal 9” i slobodu medija.

A premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je sinoć da je “spremna da pomogne i uvek i sa svakim razgovara gde god i kada god je potrebno”, ukoliko na taj način može da doprinese rešavanju problema. „Kao predsednica Vlade trudim se da, u okviru ovlašćenja koja mi ustav i zakon daju, uvek kada je to moguće reagujem na svaku pritužbu građana. U vezi sa slučajem direktorke novosadskog TV ‘Kanala 9’ Maje Pavlović spremna sam da pomognem i razgovaram, ali koliko sam upoznata njen zahtev je da sud donese presudu”, kazala je Brnabić, a preneo “Tanjug”. Brnabić je navela da ni kao građanka, ni kao predstavnica izvršne vlasti ne sme i ne može da se meša u sudske odluke. „Niti mogu da se mešam niti mogu da zauzimam strane, iznosim mišljenje ili na bilo koji način utičem na ishod sudskog postupka, budući da je sudska vlast u potpunosti samostalna i nezavisna u svom radu. Jedino što mogu da uradim je to što može i gospođa Maja Pavlović – da se nadam da što pre dođe do okončanja tog postupka”, istakla je Brnabić. Ona je izrazila nadu da će direktorka “Kanala 9” prekinuti štrajk glađu i pozvala je da ne ugrožava svoje zdravlje.