Foto: Printscreen

ISIL preuzeo odgovornost i objavio fotografije organizatora napada u Šri Lanki

Islamska država preuzela je odgovornost za koordinisane bombaške napade u Šri Lanki tokom kojih je nastradala 321 osoba, javlja agencija “Amak”, koja je povezana sa ISIL-om.

Preko iste agencije objavili su i fotografiju muškarca kojeg su vlasti Šri Lanke identifikovale kao vođu napada. U Šri Lanki na snagu je stupila odluka o uvođenju vanrednog stanja kojom se vojsci daju ratna ovlašćenja. Policija je za sada privela 40 osumnjičenih u vezi sa napadom, ali premijer Ranil Vikremesinge upozorava da ima još ljudi sa eksplozivom koji su u bekstvu. “Verujem da postoji veza prema ISIL-u. Tako efikasna koordinacija i obuka nisu organizovani lokalno”, dodao je Vikremesinge. U talasu nasilja stradalo je čak 45 dece, ističu u Unicefu. Lokalne televizijske stanice iz Šri Lanke prikazale su snimke osumnjičenog bombaša koji nosi ranac na leđima i sigurnim korakom ide ulicom pre nego što će ući u Crkvu Svetog Sebastijana na dan Uskrsa. Snimak pokazuje da je čovek pomazio dete po glavi pre nego što je ušao u crkvu u Negombu, severno od Kolomba. Tamo je aktivirao eksploziv i ubio više desetina ljudi. Premijer tvrdi da je jedan napad ipak osujećen. “I četvrti hotel bio je meta napada u nedelju, ali napad nije uspeo. Mnogi od bombaša samoubica su identifikovani, ali ne svi. Policija još uvek traži moguće pomagače”, rekao je Vikremesinge. Neki zvaničnici su bili upozoreni na pretnju nekoliko dana pre napada. Vlasti istražuju napade uz pomoć Interpola i FBI. Preliminarna istraga ukazuje da je reč o odmazdi za napad na džamije na Novom Zelandu.

Džihadisti Islamske države u međuvremenu su objavili fotografiju muškarca kojeg su vlasti Šri Lanke identifikovale kao vođu napada. Reč je o lideru lokalne ekstremne islamističke grupe Muhamedu Zahranu ili Zahranu Hašni, koji je pre tri godine posto poznat zbog zapaljivih izjava preko interneta.