Zvonko Veselinović / Foto: MUP

“Istraga za ubistvo Olivera Ivanovića proširena na Zvonka Veselinovića i Milana Mihailovića”

Istraga za ubistvo Olivera Ivanovića proširena je prošle nedelje na još dve osobe, Zvonka Veselinovića i Milana Mihailovića, kojima se na teret stavljaju četiri krivična dela, prenosi KRIK.

Kako se ističe, tužilaštvo Kosova je 12. aprila donelo rešenje o proširenju istrage protiv njih dvojice, osumnjičenih za učešće u organizovanju kriminalne grupe, ugrožavanje osoblja Ujedinjenih nacija i pomoćnog osoblja, izazivanje opšte opasnosti i teško ubistvo. Podsetimo, lider Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović ubijen je u januaru prošle godine ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. U novembru su uhapšeni Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković i Marko Rošić, dok je kao četvrti osumnjičeni označen Milan Radoičić, inače Veselinovićev kum. Spasojevića, istražitelja u policiji na severu Kosova, tužilaštvo sumnjiči da je pomogao izvršiocu tako što mu je olakšao da pobegne sa lica mesta službenim vozilom policije, prenosi KRIK. Rošić je pod istragom zbog pisma pronađenog u Ivanovićem džepu u kome je napisan registarski broj džipa u vlasništvu Rošićeve porodice. Za Markovića, takođe policajca sa severa Kosova, veruje se da je sa lica mesta prenosio podatke jednom policijskom službeniku u Srbiji. Spasojević i Rošić su od hapšenja u pritvoru, a sud bi trebalo da odluči da li će im produžiti pritvor.

A ministar pravde Kosova Abeljard Tahiri izjavio je da je dokumentacija koju je pokazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa istragom o ubistvu Ivanovića “lažna” i da on “pokušava da manipuliše procesom”, preneo je portal “KoSSev”. “Predsednik Srbije štiti čoveka koji treba da se nađe pred licem pravde na Kosovu, a što se tiče dokumentacije koju srpski mediji prikazuju, to je samo pokušaj manipulacije javnosti. Mi još jednom pozivamo da predsednik Srbije preda osobu koja se sumnjiči za ubistvo Ivanovića, a ne da ga štiti”, javlja “Klan Kosova”. Inače, Vučić je u četvrtak pokazao dokument koji, kako je rekao, predstavlja zahtev kosovskog tužilaštva za produžetak pritvora Rošiću i Spasojeviću. Prema rečima Vučića, taj dokument u kome su sadržane i informacije o detaljima iskaza Rade Trajković datog tužilaštvu, dokaz su da je upravo njeno svedočenje bilo presudno za donošenje odluke o produžetku pritvora Rošiću i Spasojeviću.