Donald Tramp / Foto: FoNet/Xinhua

Mulerov izveštaj: Tramp pokušavao da preuzme kontrolu nad istragom

Izveštaj specijalnog savetnika američkog Ministarstva pravde Roberta Mulera, juče objavljen, otkrio je da je predsednik SAD Donald Tramp pokušavao da preuzme kontrolu nad istragom mešanja Rusije u predsedničke izbore u toj zemlji i da izdejstvuje Mulerovu smenu kako bi ga sprečio da istražuje da li je šef Bele kuće ometao pravdu.

U redigovanom izveštaju u dva toma, na 448 strana, objavljenom posle gotovo dvogodišnje istrage, Muler je naveo više slučajeva u kojima je Tramp naređivao ljudima oko sebe da pokušaju da utiču da ograniče ili zaustave istragu ruskog mešanja posle Mulerovog imenovanja u maju 2017. godine. Ti Trampovi pokušaji “uglavnom su bili neuspešni, ali u najvećoj meri zbog toga što su osobe u predsednikovom okruženju odbijale ta naređenja ili da se povinuju njegovim zahtevima”, napisao je Muler. U izveštaju se navodi da je Tramp u junu 2017. godine naredio savetniku u Beloj kući Donu Mekganu da pozove tadašnjeg zamenika ministra pravde Roda Rozenštajna, koji je nadgledao istragu, i kaže mu da Muler mora da bude smenjen jer je u sukobu interesa. Mekgan je to odbio.

Dva dana kasnije Tramp je ponovo pokušao da promeni smer istrage, uputivši poruku tadašnjem ministru pravde Džefu Sešočnsu od koga je tražio da istragu javno nazove “veoma nepoštenom” prema predsedniku i da kaže da bi Muler trebalo da je ograniči na “istraživanje izbornog mešanja za buduće izbore”. Sešons to nije učinio. Muler je procenjivao 10 slučajeva moguće opstrukcije pravde i naveo da ne može definitino da odluči da li je Tramp izvršio krivično delo opstrukcija pravde. Među tim slučajevima su Trampovo otpuštanje direktora Federalnog istražnog bioa (FBI) Džejmsa Komija, njegova naredba podređenima da otpuste Mulera i pokušaji ohrabrivanja svedoka da ne sarađuju. Kad je reč o eventualnom dosluhu Trampovog izbornog štaba i Rusije tokom kampanje za predsedničke izbore 2016. godine, Muler je napisao da je “istraga utvrdila brojne veze između pojedinaca koji su imali veze s ruskom vladom i osoba povezanih s Trampovim izbornim štabom”, ali da “dokazi nisu bili dovoljni za podizanje optužnica”. Muler je naveo i da nije bilo dovoljno dokaza da se bilo koji zvaničnik Trampovog štaba optuži za delovanje u svojstvu neregistrovanog stranog agenta Rusije.