Foto: Print screen N1

Žandarmi proglašeni krivim za napad na Andreja Vučića i Malog, kazne povećane

Sedmorica pripadnika niškog odreda Žandarmerije, optuženi da su pretukli braću sadašnjeg predsednika i ministra finansija, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i dvojicu vojnih policajaca tokom Parade ponosa 2014, proglašeni su, u ponovljenom postupku, krivim i osuđeni na uslovne kazne od po osam meseci, sa rokom provere od tri godine, javila je TV N1.

Krivi su za napad na vojno lice u vršenju vojne službe u saizvršilaštvu, u sticaju sa krivičnim delom zlostavljanje i mučenje, takođe u saizvršilaštvu, i osuđeni na uslovne kazne od po osam meseci, s rokom provere od tri godine, naveo je sud. Kazne su time povećane u odnosu na prethodni postupak. Osuđeni su Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić, Mitar Milosavljević. Sudija nije posebno obrazlagala zašto je donela ovakvu presudu i koji su dokazi bili ključni, istakao je reporter N1 koji je pratio suđenje. Navodi se da je presuda saopštena samo sat vremena nakon što su svi preostali izneli završne reči. Kako je javila N1, sudija je rekla da je tužilaštvo dokazalo da su vojna lica bila na vojnoj dužnosti, da su se uredno i oni i civili predstavili žandarmima, ali da su ih oni, uprkos tome, sprečili da prođu kroz formaciju koju su pravili. Sudija je utvrdila da su vojni policajci, Vučić i Mali pretučeni, da su trpeli jake bolove, u prilog tome navodeći izveštaj veštaka u kome se navodi da su imali po tri do četiri podliva. Zanimljivo je da je sudija više puta prekidala advokate u toku iznošenja završnih reči i dodeljivala im opomene zbog stvari koje su pričali, a za koje je smatrala da nemaju veze sa samim događajem. Oni su, naime, pokušavali da pokažu da vojna lica nisu bila na vojnoj dužnosti, već da su obavljali privatan posao, ali je sudija u svakoj takvoj situaciji reagovala. Advokatima je dat produžen rok od 15 dana za podnošenje žalbi, i o tome će odlučivati Apelacioni sud koji više nema pravo na vraćanje postupka osnovnom sudu, već će morati da donese konačnu odluku.

Podseća se da je Viši sud u Beogradu osudio žandarme krajem 2017. godine na šest meseci uslovne kazne, sa rokom provere od dve godine, zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje. Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu žandarmima, a sud je tada potvrdio oslobađajuću presudu komandantu tog žandarmerijskog voda.