Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama” osuđuje napade na Tamaru Skrozzu

Grupa “Novinarke protiv nasilja prema ženama” osuđuje napade na novinarku Tamaru Skrozzu, kojima su se, kako je ocenjeno, priključile predsednica Vlade i savetnica za medije predsednika Republike.

Novinarke podsećaju da je sloboda mišljenja i izražavanja, kao i sloboda medija garantovana Ustavom Srbije. “Pridružujemo se pozivu nedeljnika ‘Vreme’ da se kampanja protiv koleginice Skrozze odmah zaustavi”, navodi se u saopštenju.

Podseća se da je redakcija nedeljnika “Vreme”, reagujući na autorski tekst premijerke Ane Brnabić u “Politici”, saopštila da je “sramna kampanja podmetanja, neistina i napada na novinarku ‘Vremena’ Tamaru Skrozzu dosegla vrhunac”. “Seriju sinhronizovanog dvonedeljnog targetiranja započela je medijska savetnica predsednika Republike Suzana Vasiljević, nastavilo Regulatorno telo za elektronske medije kroz cinično prozivanje – a zapravo neuvijenu pretnju – da bi, na kraju, premijerka Brnabić udarila pečat podmukloj hajci zastrašivanja i otvorenog progona naše koleginice”, navodi se u saopštenju redakcije “Vremena”. “Činjenicu da me premijerka Ana Brnabić pominje u svom autorskom tekstu “Politici”, pokušavajući da me profesionalno i moralno diskredituje, smatram samo poslednjim u nizu već dvonedeljnih, gotovo simultanih napada na mene”, izjavila je novinarka Tamara Skrozza. Reagovanje Skrozze usledilo je povodom izjave premijerke za “Politiku” da je “pravljenje spiskova od strane ‘građanske’ Srbije prvi put uočila u decembru 2017. godine”, u njenom tekstu “Briselski teatar apsurda”, objavljenom u nedeljniku “Vreme”.

Podršku Tamari Skrozzi potpisale su novinarke Ljubica Gojgić, Milica Kravić, Jovana Gligorijević, Petrica Đaković, Marjana Stevanović, Olivera Miloš Todorović, Mileva Malešić, Tamara Srijemac, Jovana Netković, Živana Šaponja Ilić, Sanja Pavlović, Nada Budimović, Miljana Nešković, Maja Čečen, Maša Mileusnić i Natalija Miletić.